Oblíbená testovací utilita Memtest86+ to dotáhla na verzi 7.0
i Zdroj: Depositphotos
Novinka Oblíbená testovací utilita Memtest86+ to dotáhla na verzi 7.0

Oblíbená testovací utilita Memtest86+ to dotáhla na verzi 7.0

Miroslav Ježek

Miroslav Ježek

11. 1. 2024 15:05 5

Paměti našich strojů bývají často zdrojem strašidelných modrých smrtí, záhadných záseků a nervy drásající nestability systému. Co s tím? Otestovat a orestovat do křupava.

Reklama

Jak je napsáno v perexu, s pamětmi se často pojí veselé historky. Nejde třeba jen o to, že deska nemá ráda tuto konfiguraci, chce obsazené ty a ty sloty, BIOS je zastaralý a další horory. Nezřídka se stává, že i nové moduly jsou vadné a v určitém zatížení (Photoshop, náročné hry) mohou být zdrojem vašich šedivých vlasů, ačkoli jinak se stroj zdá býti stabilní. V takovém případě na místě proklepnout právě paměti a k tomu je Memtest86+ 7.0 určený.

Oblíbená testovací utilita Memtest86+ to dotáhla na verzi 7.0
i Zdroj: https://memtest.org/

Jde o freeware utilitu, která se spouští z USB, tudíž se do toho nemontuje operační systém. Je třeba nechat povařit paměti několik hodin, klidně i přes noc, sám jsem zažil, že se chyby objevily až po mnoha hodinách testování. Verze 7.0 přináší několik novinek, například se může dotazovat integrovaného paměťového řadiče procesorů (Intel Core první až poslední generace a všechny Ryzeny) na časování paměti, či je tu předběžná podpora ECC na některých modelech Ryzenů. Kromě toho byly opraveny chyby, nějaké ty optimalizace a podobně. Nepostradatelný prográmek pro všechny ladiče, overclockery a entuziasty. 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama