OpenAI a Microsoft údajně plánují superpočítač s umělou inteligencí
i Zdroj: Vygenerováno pomocí Copilot AI
Novinka OpenAI a Microsoft údajně plánují superpočítač s umělou inteligencí

OpenAI a Microsoft údajně plánují superpočítač s umělou inteligencí

Ondřej Lyko

Ondřej Lyko

30. 3. 2024 08:00 3

Na internetu kolují zvěsti o ohromném datovém centru se superpočítačem s AI od Microsoftu a OpenAI. Stát by měl více než 115 miliard dolarů a bude umístěn v USA.

Reklama

Údajně plánované masivní datové centrum se superpočítačem by mělo mít miliony GPU, na kterých poběží AI. Zpráva od The Information uvádí, že projekt by mohl stát více než 115 miliard dolarů a že v současnosti je tento superpočítač nazýván Stargate. Podle dostupných informací OpenAI a Microsoft budují tyto superpočítače v určitých fázích, přičemž Stargate by měl systém fáze 5. Tento masivní systém by mohl vyžadovat nejméně několik gigawattů enerhgie, a tak Microsoft a OpenAI zvažují alternativní zdroje energie, například jaderné - tvrdí zpráva. 

Dalším problémem bude teplo, teda spíš chlad. Zdroje naznačily, že datové centrum takového rozsahu bude náročné sestavit také z důvodu nutnosti umístění několika grafických procesorů do jednoho “racku” - to povede ke generování tepla. 

OpenAI a Microsoft údajně plánují superpočítač s umělou inteligencí
i Zdroj: Microsoft

Tyto kroky, kromě jiných, nasvědčují tomu, že se OpenAI a především Microsoft pokouší zbavit závislosti na Nvidii. OpenAI tvrdí, že se chce ve Stargate vyhnout použití kabelů InfiniBand od Nvidie - raději prý použijí Ethernet kabely. Další věc, která nasvědčuje osamostatnění se, bylo představení 128-jádrového ARM CPU od Microsoftu. Většina detailů však stále není potvrzena a jedná se tak spíše o odhady. 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama