operacni-system-android-lollipop-je-stabilnejsi-nez-ios-8
Novinka Operační systém Android Lollipop je stabilnější než iOS 8

Operační systém Android Lollipop je stabilnější než iOS 8

Ondřej Štěpánek

Ondřej Štěpánek

14. 2. 2015 15:00 13

Apple a operační systém iOS byl vždy symbolem stability a operační systém Android spíše jeho opakem. To však už notnou chvíli není pravda. Nejnovější průzkumy totiž hovoří o tom, že nová verze Androidu nazvaná Lollipop se potýká s menším počtem pádů aplikací než iOS 8 od společnosti Apple.

Reklama

Android 5.0 Lollipop s sebou přinesl oproti starším verzím řadu změn, kromě zcela nového uživatelského rozhraní s Material designem se dočkal také nového, výkonnějšího runtime kompilátoru ART, který nahradil starší kompilátor JIT (Dalvik), a v neposlední řadě také podpory 64bitových procesorů. Jak se zdá, Lollipop nyní nabídne také výrazně vyšší stabilitu, která předčí i systém iOS od Applu.

Operační systém Android Lollipop je stabilnější než iOS 8
i Zdroj: PCTuning.cz

Podle nových průzkumů společnosti Crittercism je totiž chybovost systému Android 5.0 Lollipop přibližně 2%, zatímco prostředí operačního systému iOS 8 padají aplikace ve 2,2 % případů. Rozdíl to není nijak markantní, nicméně poměrně překvapivý. Předchozí verze operačního systému od Google si totiž co do stability nevedly nikdy příliš dobře a naopak iOS se vždy pyšnil vysokou vyvážeností a stabilitou. Nyní si však uživatelé nových Androidích zařízení mohou poprvé říci, že jejich systém je stabilnější než nejnovější verze iOS.

Operační systém Android Lollipop je stabilnější než iOS 8
i Zdroj: PCTuning.cz

Ještě u předešlých verzí obou systémů byla přitom situace zcela opačná. Aplikace v prostředí Android 4.4 KitKat padaly ve 2,6 % případů, zatímco u majitelů zařízení s iOS 7 činil tzv. "crash rate" aplikací pouhých 1,9 %.  

Zdroj: 1, 2, 3

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama