Oracle postaví jaderný reaktor pro napájení datového centra
i Zdroj: Lukáš Lehotský | Unsplash
Novinka Oracle postaví jaderný reaktor pro napájení datového centra

Oracle postaví jaderný reaktor pro napájení datového centra

David Švrček

David Švrček

49

Oracle oznámilo plán na stavbu tří malých modulárních jaderných reaktorů k napájení svého nového AI datového centra. Reaktory mají dodávat alespoň 1 gigawatt energie.

Reklama

Oracle oznámil ambiciózní plán napájet své budoucí datové centrum pomocí tří malých modulárních jaderných reaktorů (SMR). Tyto minireaktory jsou podobné těm, které se používají na námořních lodích nebo ponorkách, ale jejich modulární konstrukce by mohla přinést nižší provozní náklady. Oracle se chce díky této inovaci přiblížit energeticky úspornějšímu a ekologickému provozu.

Oracle postaví jaderný reaktor pro napájení datového centra
i Zdroj: Taylor Vick | Unsplash

SMR jsou považovány za bezpečnější a levnější alternativu k tradičním jaderným elektrárnám, avšak, je to stále jaderný reaktor a jeho výstavba budí u obyvatel obavy. I když Oracle již získal povolení ke stavbě, bude muset překonat další překážky, například získat povolení k provozu a vyřešit bezpečnostní otázky spojené s jaderným materiálem.

S rostoucí poptávkou po výpočetním výkonu a tlaku na snižování emisí je využití jaderné energie atraktivním řešením. SMR by mohly pomoci vyřešit vysoké náklady na elektřinu, což je pro technologické giganty klíčová priorita. I když realizace tohoto plánu bude trvat roky, Oracle tímto krokem zaujímá vedoucí postavení v oblasti udržitelného napájení velkých datových center. Očekává se, že SMR začnou fungovat nejdříve  po roce 2030.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama