overte-si-stabilitu-vaseho-cpu
Hardware Článek Ověřte si stabilitu vašeho CPU!

Ověřte si stabilitu vašeho CPU! | Kapitola 2

Jírů Marek

Jírů Marek

20. 12. 2002 00:00 18

Seznam kapitol

1. Úvod, Prime 95 2. CPU Stability Test 3. CPUburn, Závěr

Pokud vás zaujal článek o testování stability RAM, zkuste si přečíst i jeho volné pokračování. Tentokrát na téma testování stability CPU...

Reklama

Dalším zajímavým prográmkem pro ověření stability CPU je CPU Stability Test. Opět se jedná o freeware. Bohužel jeho vývoj je již ukončen, dokonce ho není možné stáhnout ani z jeho bývalé domovské stránky. Přesto si můžete tento program v poslední verzi 6.0 build 154 stáhnout přímo z PCtuningu (387 kB).

Po rozbalení archivu a po spuštění souboru CPUStabTest.exe se objeví hlavní okno programu CPU Stability Test:

Ověřte si stabilitu vašeho CPU!
i Zdroj: PCTuning.cz


CPU Stability Test

CPU Stability Test nabízí 3 různé režimy testovaní:

  • Normal Testing - běžný test, používá se většině případů
  • CPU Warming only - CPU Stability Test se snaží v tomto režimu "vyždímat" z CPU maximální teplotu
  • Troubleshooting - tento test se používá pouze v případě, že test Normal testing nalezne chyby. Test Troubleshooting se pokouší odhalit, co tyto chyby způsobuje.

Tyto testovací režimy dělají z CPU Stability Test celkem zajímavý program. Další zvláštností tohoto programu je vytváření certifikátů. Tyto certifikáty umožňují prezentaci stability systému na Internetu. Pokud je váš systém opravdu stabilní, můžete po dokončení Normal Testing (autor programu doporučuje testovat alespoň 12 hodin) vytvořit certifikát (nabídka File / Create Certificate):

Ověřte si stabilitu vašeho CPU!
i Zdroj: PCTuning.cz


CPU Stability Test - vytváření certifikátu

Tento certifikát poté můžete zpřístupnit na Internetu, každý se pak může přesvědčit o stabilitě vašeho systému. Ostatní si pak mohou tento certifikát stáhnout a ověřit ho otevřením v programu CPU Stability Test (nabídka File / View Certificate):

Ověřte si stabilitu vašeho CPU!
i Zdroj: PCTuning.cz


CPU Stability Test - prohlížeč certifikátu

Certifikát obsahuje informace o době testování, počtu chyb a základní informace o systému. Certifikát je šifrovaný, takže je velice těžké ho zfalšovat...

CPU Stability Test pří testování dost zatěžuje CPU, takže se při testování na počítači nedá prakticky pracovat. Proto bych vám doporučil po spuštění CPU Stability Test změnit pomocí Správce úloh (pouze Windows NT / 2000 / XP) prioritu u CPUStabTest.exe na hodnotu Podprůměrná.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama