Patice AMD AM5 bude typu LGA s 1718 piny
i Zdroj: PCTuning.cz
Novinka Patice AMD AM5 bude typu LGA s 1718 piny

Patice AMD AM5 bude typu LGA s 1718 piny

Mirek Kočí

Mirek Kočí

24. 5. 2021 20:00

Jeden z tipérů s dlouhými prsty s přezdívkou ExecutableFix se dostal k informacím o budoucím socketu AM5 pro chystané procesory Ryzen. A že je o zajímavosti není nouze.

Reklama

Informátor na svém Twitteru sebejistě tvrdí, že patice AM5 bude typu LGA, čili že procesory nebudou mít piny, ale jen kontaktní plošky podobně jako konkurenční čipy Intel Core; piny se budou nacházet na základní desce. Půjde o velkou fyzickou změnu ve fyzickém provedení socketů, protože od roku 2013 společnost AMD využívá typ PGA, včetně aktuální AM4.

Dále se z tweetu dozvídáme, že AM5 bude mít zvýšený počet pinů na 1 718 pinů, nabídne jich tedy o 387 více než AM4 (1331). ExecutableFix také uvedl, že rozměr procesoru bude stejný, tedy 40 × 40 mm. Chladiče pro AM4 tak mohou být kompatibilní s AM5, ale také nemusí. Každopádně výrobci určitě když tak připraví pro dražší modely chladičů konverzní sety, jako tomu bylo u jiných patic dříve.

Počítá se také s dvoukanálovými paměťmi DDR5, ovšem už ne se sběrnicí PCIe 5.0. Ta má být vyhrazena pro procesory Genoa s mikroarchitekturou Zen 4. Tipér to zdůvodňuje tím, že PCIe 5.0 by celou platformu prodražovalo a ta by poté už nedávala příliš smysl.

Pokud vás zajímá, kdy se setkáme s prvními deskami s paticí AM5, tak vás můžeme uklidnit, že letos to určitě nebude. Nejdříve se tak stane příští rok, zřejmě v období uvedení konkurenční platformy Intel LGA 1700.

Patice AMD AM5 bude typu LGA s 1718 piny
i Zdroj: PCTuning.cz
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama