pocitace-na-ustupu-prodeje-i-nadale-prudce-klesaji
Novinka Počítače na ústupu? Prodeje i nadále prudce klesají!

Počítače na ústupu? Prodeje i nadále prudce klesají!

Lucie Jiříková

Lucie Jiříková

15. 1. 2016 13:00 17

Někteří odborníci sice předpovídají, že (alespoň high-endové) počítače v roce 2016 prožijí obrodu. Dosavadní prodeje počítačů však zatím prudce klesají. Jak prozradila analýza společnosti IDC, prodeje počítačů za 4. kvartál roku 2015 činily 71,9 milionů kusů, což je meziroční propad o 10,6%. 

Reklama

Ani celkový objem prodaných počítačů za rok 2015 na tom není o nic lépe – za celý rok se prodalo pouze 276 milionů počítačů, což j o 24 milionů méně, nežli v roce 2014.

Počítače na ústupu? Prodeje i nadále prudce klesají!
i Zdroj: PCTuning.cz

Za poklesy prodejů může hned několik faktorů. Životní cyklus počítačů se neustále zvyšuje, nehledě na to, že Microsoft umožňuje bezplatný přechod z Windows 7 a 8.1 na Windows 10. Dalším důležitým faktorem je, že stále více lidí si díky neustále se rozšiřujícím funkcím vystačí pouze s tablety a chytrými telefony. A nesmíme zapomínat ani na ekonomickou nestabilitu v některých zemích včetně Číny.

Abyste si však mohli udělat docela věrný obrázek, je třeba dodat, že v roce 2014 byl zájem o počítače navýšen také ukončenou podporou Windows XP a z toho vyplývající nucené nákupy nových strojů. Otázkou nyní zůstává, zdali přijde očekávaná „obroda“, nebo bude objem prodejů počítačů i nadále skomírat.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama