Pohled do zákulisí českého výrobce 3D tiskáren Průša
i Zdroj: Prusa Research
Novinka Pohled do zákulisí českého výrobce 3D tiskáren Průša

Pohled do zákulisí českého výrobce 3D tiskáren Průša

David Jiránek

David Jiránek

8. 2. 2024 14:00 1

Po letech přichází nový pohled do zákulisí firmy Prusa Research, která neustále roste. Mimo tiskáren se v holešovické budově vyrábí i filament nebo podporuje lokální kutilská komunita.

Reklama

Průša se nebojí ukazovat veřejnosti zákulisí výroby. Na webu často najdeme podrobné blogy o vývoji tiskáren, softwaru a růstu firmy. Nyní bylo zveřejněno i téměř půlhodinové video. Od posledního podobného pohledu za oponu se společnost značně rozrostla a vydala klíčové produkty jako tiskárny i3 Mk4 a XL. 

Hned na úvod videa se dozvídáme, že si u Průši nově vyrábějí i tištěné obvody. Konkrétně jich vyrobí přes 30 tisíc měsíčně. Podle videa společnost využívá i řadu partnerů pro přísun komponent. Zejména těch lokálních z EU.

Nechybí ani pohled na dnes již ikonickou tiskovou farmu. Ta byla z velké části vylepšena na Mk4 modely, které tisknou o dost rychleji. Ve farmě se spotřebuje 7 200 kg filamentu každý měsíc a provoz je nepřetržitý. Zkušenosti z provozu vlastních tiskáren se potom přenášejí do jejich ladění, které ocení i koncoví uživatelé. Průša se nevyhne ani vstřikovému tisku z recyklovaného plastu. Video se zaměřuje i na sestavení tiskáren, logistiku nebo zákaznickou podporu.

V blogovém příspěvku na webu Průša zmiňuje, že má podle nezávislých odhadů podíl přibližně 10 % na trhu v oblasti domácích 3D tiskáren.

Níže přiložená infografika pojednává také o projektu Printables. Webová databáze výtisků stále roste. V loňském roce uživatelé každý den nahráli v průměru 893 modelů. Pravidelně se zde konají soutěže, kde Průša rozdává filamenty i celé tiskárny.

Pohled do zákulisí českého výrobce 3D tiskáren Průša
i Zdroj: Prusa Research
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama