Pouze AMD grafiky dokážou plně využít potenciál špičkového monitoru od Samsungu
i Zdroj: Samsung
Novinka Pouze AMD grafiky dokážou plně využít potenciál špičkového monitoru od Samsungu

Pouze AMD grafiky dokážou plně využít potenciál špičkového monitoru od Samsungu

David Jiránek

David Jiránek

25. 9. 2023 14:30 80

Ani RTX 4090 nedokáže plně využít nový herní monitor od Samsungu. Jak ukazují první recenze ultraširokého monitoru Odyssey G9 Neo, absence DisplayPortu 2.1 u RTX série 40 brzdí potenciál toho nejlepšího, co si ke svému hernímu stroji můžete pořídit.

Reklama

Magazín QuasarZone došel při recenzi obřího monitoru Samsung Odyssey G9 Neo k zajímavému zjištění. Tento obří 57palcový monitor s rozlišením 7680 × 2160 pixelů (tedy 2 × UHD) je limitován na kartách od Nvidie a Intelu na frekvenci 120 Hz. Maximální obnovovací frekvence panelu je přitom dvojnásobná. Oněch 240 Hz při nativním rozlišení podporují aktuálně jen AMD grafiky s rozhraním DisplayPort 2.1. Toto rozhraní Nvidia grafiky nemají.

Tento problém přitom vůbec neměl vzniknout. Rozlišení 2 × UHD při 240 Hz by Nvidia karty měly zvládnout díky HDMI 2.1 s propustností 48 Gb/s a DSC (display stream compression). Jenže tak tomu není a grafiky série RTX 30 a 40 jsou omezeny jen na 120 Hz, kdežto AMD Radeon série RX 7000 zvládají 240 Hz přes DisplayPort 2.1 a HDMI 2.1.

Pouze AMD grafiky dokážou plně využít potenciál špičkového monitoru od Samsungu
i Zdroj: QuasarZone

V čem je problém, se zatím přesně neví. Podle komentářů na redditu jde o implementaci DSC a propustnosti na úrovni hardwaru grafických karet od Nvidie. Zároveň může displej brzdit i firmware grafik. V prvním případě tento problém nepůjde vyřešit lehce přes aktualizaci ovladačů.

Pokud se tedy poohlížíte po jednom z nejlepších a nejdražších monitorů současnosti, zvolte k němu sestavu s AMD grafikou. Vzhledem k ceně 2 500 dolarů za samotný monitor, v peněžence jistě ušetříte pár drobných i na AMD grafiku. Méně nároční hráči mohou sáhnout po starší verzi s dvojitým QHD rozlišením za lidových 35 tisíc korun.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama