Přenosové rychlosti nové generace HBM3 pamětí jsou neskutečné!
i Zdroj: PCTuning.cz
Novinka Přenosové rychlosti nové generace HBM3 pamětí jsou neskutečné!

Přenosové rychlosti nové generace HBM3 pamětí jsou neskutečné!

Václav Vlček

Václav Vlček

28. 1. 2022 20:55

JEDEC konečně zveřejnil specifikace nových pamětí HBM3 a ty mají téměř dvojnásobnou přenosovou rychlost než stávající HBM2E.

Reklama

JEDEC Solid State Technology Association je průmyslové sdružení, které navrhuje otevřené standardy pro elektroniku. A jejich poslední počin nám v nejbližších letech přinese do grafických karet téměř dvojnásobné přenosové rychlosti a zvládne až 819 GB/s. Tedy bezmála terabajt za sekundu!

Podle specifikací by měla HBM3 zdvojnásobit přenosovou rychlost na pin na 6,4 Gb/s (Giga bitů/s), což dává právě oněch 819 GB/s. Pro srovnání předchozí generace HBM2 nabízí přenosovou rychlost 3,2 Gb/s na pin, což dělá celkem 410 GB/s a vylepšená verze HBM2E pak 3,65 Gb/s, tedy 460 GB/s. Tu využívá například serverový akcelerátor Nvidia A100, o kterém jsme psali zde.

Masivní navýšení rychlosti je možné díky zdvojnásobení nezávislých kanálů paměti z osmi (HBM2) na šestnáct (HBM3). Takže díky dvěma pseudo-kanály na každý z těch šestnácti je to celkem 32 virtuálních.

A díky dalšímu skládání jader je možné ještě dále rozšířit možnosti. HBM3 podporuje 4, 8 a 12 vrstvé TSV čipy a v budoucnu by mělo jít rozšířit až na 16 vrstev. Každá vrstva pak může dosahovat kapacity od 8 do 32 Gb. Čipy HBM3 tak potom nabídnou celkově od 4 GB (4 vrstvy po 8 Gb) po 64 GB (16 vrstev po 32 Gb). Z počátku budou ale dostupné pouze moduly založené na 16 Gb vrstvách.

Nové a super rychlé HBM3 paměti ale podle všeho zůstanou doménou pouze profesionálních řešení, kde zákazníci budou ochotni zaplatit opravdu vysokou cenu. Pro herní grafiky i příštích generací jako je Nvidia Ada Lovelace nebo AMD RDNA 3 zůstanou osvědčené paměti GDDR.

To samé tvrdili i zástupci společnosti SK Hynix při loňské prezentaci HBM3, kde ukázali 24 GB s přenosovou rychlostí právě oněch 819 GB/s. Což znamená, že za jednu sekundu přenesou paměti 163 filmů v 1080p rozlišení o velikosti 5 GB každý.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama