Procesory budou jednou schopné recyklovat vlastní teplo na elektřinu
i Zdroj: Brian Kostiuk | Unsplash
Novinka Procesory budou jednou schopné recyklovat vlastní teplo na elektřinu

Procesory budou jednou schopné recyklovat vlastní teplo na elektřinu

David Švrček

David Švrček

8

Výzkumný tým několika vědců přišel na zajímavý objev, slitina tří prvků dokáže lépe využívat teplo z procesorů a měnit jej zpátky na elektřinu. A nejen to.

Reklama

Měnit teplo z procesorů zpět na elektřinu? Tento koncept vymysleli vědci z několika evropských společností a částečně touto novinkou řeší problém rostoucí spotřeby energie u nových elektronických komponent. Přidání cínu do germania snížilo tepelnou vodivost materiálu, přičemž si zachoval své elektrické vlastnosti, což jej činí ideálním pro termoelektrické jevy.

Výzkum prováděly týmy z Forschungszentrum Jülich, IHP – Leibniz Institute for High Performance Microelectronics, University of Pisa, University of Bologna a University of Leeds. Ročně se v Evropě vyplýtvá asi 1,2 exajoulu nízkoteplotního tepla, což odpovídá spotřebě energie v Rakousku nebo Rumunsku.

Ilustrační obrázek
i Zdroj: Jorge Salvador | Unsplash
Ilustrační obrázek

Tato technologie slibuje nejen zvýšení energetické účinnosti, ale také zlepšení výkonu elektronických zařízení. Kombinací termoelektrických, fotonických a spintronických funkcí na jednom čipu mohou být budoucí elektronická zařízení kompaktnější a výkonnější. Ve zkratce by tak vlastně procesor byl schopen využívat své odpadní teplo (do budoucna nejen teplo) a částečně jej použít pro své zpětné napájení. Navíc by se díky slitině neměl tolik zahřívat. Jak ale celý proces detailně funguje, zatím vědci nepopsali. Celý vývoj je teprve na začátku a bude ještě chvíli trvat, než se dočkáme reálného nasazení u procesorů.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama