procesory-od-nvidie-cim-dal-pravdepodobnejsi
Novinka Procesory od nVidie? Čím dál pravděpodobnější!

Procesory od nVidie? Čím dál pravděpodobnější!

Michal Kleman

Michal Kleman

29. 3. 2009 00:00 10

Po internetu kolují dvě spolu velice úzce souvisejcí novinky. Obě se týkají společnosti nVidia a jejího potencionálního zájmu ve vývoji a výrobě procesorů. Dočkáme se v blízké budoucnosti další velké společnosti vyrábějící CPU?

Reklama

První zpráva hovoří o investici společnosti nVidia, ta hodlá koupit 300 milionů akcií společnosti VIA Technologies s cenou přibližně $81 - $105 milionů. Tato investice v poměru k velikosti obou firem není nijak závratná, podstatné je, že jde o první oficiální náznak vstupu nVidie na pole procesorů. Patenty, které pak teoreticky může nVidia nárokovat budou pocházet z největší míry z dceřiné společnosti Centaur Technologies, která je ze 100% vlastněna firmou VIA a zabývá se právě vývojem a výrobou procesorů.

Procesory od nVidie? Čím dál pravděpodobnější!
i Zdroj: PCTuning.cz

nVidia již má křížovou smlouvu o výměně patentů se společností S3 Graphics od roku 1999. Ivestice do společnosti by mohla být prvním krokem jak ujednat podobnou smlouvu i s Centaur Technologies. Pro vstup dalšího hráče má navíc VIA dobré důvody: posledních pět let se tržby a prodeje této firmy pouze propadají a tato suma peněž může pomoci překlenout ekenomickou krizi a opět zavést černá čísla na výsledkové listiny.

Druhou novinku má zase na svědomí největší výrobce mikroprocesorů, společnost Intel. Paul Otellini, předseda akciové společnosti, prohlásil, že nebudou nVidii zakazovat vývoj x86 procesoru. nVidia má také s Intelem uzavřenou dohodu, umožňující výměnu technologií. Intel však podle Otelliniho slov bude přezkoumávat, zda-li výrobou procesoru není tato smlouva porušena, až když dodá nVidia finální produkt na trh. Do smluv, které mají stovky stránek, vidí pramálo i samotní právníci, ale ve všech vyjímkách a omezeních se jistě najde důvod, proč by nVidia procesor neměla vyrábět.

Podle Digitimes a X-Bit Labs

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama