Průša přichází se svojí největší 3D tiskárnou Original Prusa XL a spouští předobjednávky
i Zdroj: PCTuning.cz
Novinka Průša přichází se svojí největší 3D tiskárnou Original Prusa XL a spouští předobjednávky

Průša přichází se svojí největší 3D tiskárnou Original Prusa XL a spouští předobjednávky

David Jiránek

David Jiránek

18. 11. 2021 17:20 1

Světově známý výrobce 3D tiskáren Josef Průša představil světu svoji zatím největší tiskárnu Original Prusa XL. Využívá konceptu CoreXY a nabízí tiskovou plochu 36×36×36 cm. K zákazníkům se dostane příští rok.

Reklama

Rodina tiskáren Prusa se rozrůstá o třetího plnohodnotného člena. K středně velkému modelu i3 MK3S+ se přidal menší bratříček Mini+ a nově také dlouho očekávaný model XL. Ten se svým konceptem os lehce liší od přechozích modelů českého výrobce.

Konstrukce a bed

Prusa XL využívá konstrukci CoreXY. Extruder se tedy pohybuje ve dvou osách, rozměrný a těžký bed potom vertikálně. Díky tomu tvůrci nemuseli řešit setrvačnost velké a těžké vyhřívané podložky při rychlém pohybu.

Podložku vyhřívá celkem 16 segmentů o rozměrech 9×9 cm, které lze individuálně řídit. V praxi toto řešení snižuje prohýbání při ohřevu a zároveň šetří energii. Celková plocha pro tisk je 36×36×36 cm.

Průša přichází se svojí největší 3D tiskárnou Original Prusa XL a spouští předobjednávky
i Zdroj: PCTuning.cz

Nextruder

Tiskárna využívá direct-drive extruder přezdívaný Nextruder. V něm je ukrytý load cell senzor, díky kterému by tiskárna měla zvládnout vytisknout perfektní první vrstvu. Senzor se konkrétně nachází v hliníkové části chladiče a umožňuje měřit pnutí v celém heatsinku. Výsledné řešení dokáže vypočítat ideální výšku první vrstvy bez ohledu na tiskovou podložku.

Senzor dále zvládne rozpoznat zcela, nebo částečně ucpanou trysku a detekovat, zda se tisknutý objekt neodlepil od podložky. Nextruder pracuje s velkým ozubeným hnacím kolem v poměru 20:1. Vše zastřešuje nová elektronika, drivery pro krokový motor a snadno dostupné konektory.

Měnič nástrojů a další funkce

Náročnější tiskaře jistě zaujme tool changer, tedy měnič nástrojů. XL lze rozšířit až o pět nezávislých nástrojů, které se ukládají do zásobníku u strany tiskárny. Změna nástrojů je automatická a extrémně přesná díky elektromagnetům a dalším aktivním prvkům. Plně také využívá kalibrační funkce skrze load cell senzor. Tiskárna dokáže díky senzorům detekovat úspěšnou výměnu nástrojů a software od Průši bude při vydání plně podporovat výměnu nástrojů.

Průša přichází se svojí největší 3D tiskárnou Original Prusa XL a spouští předobjednávky
i Zdroj: PCTuning.cz

Tiskárna má také integrované držáky na struny stavěné na váhu 2-3 kg. Tvůrci zmiňují také kryt, který poskytne ochranu proti průvanu, což by mělo usnadnit tisknutí pomocí určitých na teplotu citlivých materiálů. Ovládat tiskárnu lze skrze novou LCD obrazovku. Tiskové podložky jsou i nadále magneticky uchycené.

Cena a dostupnost

3D tiskárny od Průši patří k těm dražším. Připlácíte si ovšem za kvalitu, podporu a nás může těšit i fakt, že jde o český výrobek. Model XL ovšem vzhledem ke konkurenci v daném segmentu není tak drahý.

  • Částečně složená verze:
    • 1 extruder: 52 990 Kč
    • 2 extrudery: 64 990 Kč
    • 5 extruderů: 93 990 Kč
  • Plně složená verze:
    • 1 extruder: 65 990 Kč
    • 2 extrudery: 79 990 Kč
    • 5 extruderů: 105 990 Kč

Na eshopu aktuálně běží předobjednávka. Záloha v každém případě činí 4 990 Kč a je plně vratná. Po zaplacení této částky se zařadíte do pořadníku. První kusy se k zákazníkům dostanou ve druhém až třetím kvartálu příštího roku.

Další doplňky k modelu XL a jejich ceny představí tvůrci před odesláním prvních kusů.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama