Neuralink byl poprvé implementován do lidského mozku - píše Musk na X
i Zdroj: Vygenerováno pomocí Copilota s Bing AI
Novinka Neuralink byl poprvé implementován do lidského mozku - píše Musk na X

Neuralink byl poprvé implementován do lidského mozku - píše Musk na X

David Švrček

David Švrček

31. 1. 2024 10:26 1

Elon Musk na své soc. síti X sdílel vlákno, ve kterém se píše, že první člověk na světě dostal do mozku implantát Neuralink. Musk získal potřebné povolení od FDA, začíná první testování.

Reklama

Jedna z více společností Elona Muska, Neuralink, překročila další milník. Po testech čipu na zvířatech přichází první test na živém člověku. Elon Musk ve vlákně na X píše, že proběhla úspěšná implementace čipu do lidského mozku a pacient se po tomto zákroku dobře zotavuje. Také uvádí že první výsledky vypadají slibně. Společnost Neuralink obdržela povolení od úřadu pro potraviny a léčiva již v loňském roce, avšak nějak více se k tomu nevyjádřila.

Vlákno Elona Muska
i Zdroj: X / @elonmusk
Vlákno Elona Muska

Samotný zákrok probíhá nejdříve rukou lidského chirurga, který do pacientovy lebky vyřízne malý otvor, kterým bude čip zaveden do mozku. Poté přebírá práci robotický chirurg R1. Ten čip vloží na pacientův mozek a jeho elektronické vývody vpraví do pacientova mozku. Robot operaci provádí skrze speciální jehlu, která je tenčí, než lidský vlas. Tyto vývody pak přenášejí data mezi člověkem a servery Neuralinku. 

Chirurgický robot R1
i Zdroj: Neuralink
Chirurgický robot R1

Téma samotné ve společnosti vyvolává spoustu kontroverze. Zamysleme se my sami, zda bychom tento zákrok dobrovolně podstoupili. Přeci jen je to velký zásah do lidského těla. V minulosti se také objevovaly zprávy o tom, že některá zvířata na kterých byly testy prováděny, během nich zahynula. Na druhou stranu v případě úspěchu možná stojíme na zlomku naprosto nové éry. Nezbývá nám tedy než čekat na další informace, které nám snad společnost poskytne.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama