prvni-maraton-robotu-je-u-konce-vitez-do-cile-dosel-za-55-hodin
Novinka První maraton robotů je u konce. Vítěz do cíle došel za 55 hodin

První maraton robotů je u konce. Vítěz do cíle došel za 55 hodin

Mirek Kočí

Mirek Kočí

28. 2. 2011 15:00 2

Pro Japonce jsou roboti vše. Naučili je běhat a o víkendu pro ně dokonce připravili i první maraton.

Reklama

V japonské Osace v pátek odstartoval první maraton dvounohých kráčejících robotů, informovali jsme vás ve zprávě: V Japonsku se právě běží první maraton robotů [video]. Na trať v tamním nákupním komplexu se vydala pětice androidů.

Ovál dlouhý 100 metrů museli absolvovat celkem 423krát, dohromady na ně čekalo 42 195 metrů. Orientaci po trati jim usnadňovaly vyznačené linie na podlaze. Majitelé robotů měli umožněno po dobu trvání závodu měnit baterie, resp. roboty opravovat.

Celkovým vítězem maratonu se stal robot pojmenovaný jako Robovie-PC. Na zdolání tratě potřeboval 54 hodin, 57 minut a 50,26 vteřiny. Na výšku vítěz měří 395 mm, váží přibližně 2,4 kilogramu. Android patří do stáje spoluorganizátora soutěže, společnosti Vstone.

Na druhém místě se umístil zástupce Centra pro robotiku. Jednalo se o výběhový model Robovie-PC. Za vítězem zaostal o pouhou vteřinu. Třetí skončil robot technologického institutu v Osace.

Závodník Vstone pro svůj pohyb využívá celkem 20 os, srdcem mu je procesor Intel Atom Z530 s frekvencí 1,6 GHz. Hlavu spoludotváří 1,3Mpx webkamera, skrze kterou byl závod vítězným týmem taktéž monitorován.

První maraton robotů je u konce. Vítěz do cíle došel za 55 hodin
i Zdroj: PCTuning.cz

Zdroj: 1 2

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama