v-japonsku-se-prave-bezi-prvni-maraton-robotu-video
Novinka V Japonsku se právě běží první maraton robotů [video]

V Japonsku se právě běží první maraton robotů [video]

Mirek Kočí

Mirek Kočí

26. 2. 2011 13:00 8

Na start se postavilo celkem pět běžců a jeden je doprovází na kolečkách. Účastníci urazí 42 195 metrů a na okruhu stráví zhruba čtyři dny.

Reklama

Japonci své nadšení a oblibu v robotech nikterak nezastírají. Před čtyřmi lety se dokonce rozhodli, že Osaka se stane metropolí robotů. Podle projektu, na kterém se s japonskou vládou spolupodílejí i přední společnosti zabývající se robotikou, stroje město v budoucnu zcela pohltí.

V roce 2005 se zde dokonce uskutečnil Robocup, první fotbalový pohár robotů. V minulém týdnu pak odstartovala netradiční soutěž ve vytrvalostním běhání. Na trať se vydala pětice dvounohých androidů, jeden mimo soutěž uhání na kolečkách.

V Japonsku se právě běží první maraton robotů [video]
i Zdroj: PCTuning.cz

Sportovci krouží v nákupním komplexu v Osace po dráze dlouhé sto metrů. Tu musejí absolvovat celkem 423krát, v závodu urazí 42 195 metrů. Orientace po hale probíhá podle vyznačených linií na podlaze. Většina závodníků měří kolem 30 cm, nejvyšší z nich má na výšku 44 cm.

Účastníci mají dovoleno během závodu měnit baterie, či roboty opravovat. Pokud ale závodník spadne, musí se na nohy postavit vlastními silami, jinak bude diskvalifikován. Pokud roboty chcete vidět v akci, podívejte na přímý přenos v odkazu zde.

Zdroj: BBC

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama