Novinka První recenze na Apple Vision Pro, headset spíše na práci než na vaření

První recenze na Apple Vision Pro, headset spíše na práci než na vaření

David Jiránek

David Jiránek

30. 1. 2024 17:30 2

Headset pro rozšířenou a virtuální realitu od Applu se dostal do rukou prvních recenzentů. Apple Vision Pro za svoji cenu nabízí zážitek, ale bez chyb rozhodně není.

Reklama

Apple Vision Pro jsou po delší době zcela novým druhem produktu od Applu. Navíc jde o hardware, který nestojí pár korun. Vision Pro není AirTag ani bezdrátová sluchátka. Za headset zaplatíte desítky tisíc korun a k dostání je za předpokladu, že si naskenujete obličej a žijete v USA. Recenzi v tuzemských médiích si tudíž jen tak nepřečtete a zapomenout můžete i na to, že by si produkt jen tak pořídil váš bohatší známý. Přesně proto se podíváme na zahraniční recenze a unboxing.

Obsah balení

Recenzi od magazínu The Verge najdete na úvodu této novinky. Pokud vám zmíněný magazín nevyhovuje, brýle si vyzkoušeli i novináři v CNET, CNBC, The Wall Street Journal a další. Do rozbalování se pro změnu pustil youtuber MKBHD, tudíž máme i jasný přehled o obsahu balení a příslušenství.

Nejdříve k obsahu balení a prvním dojmům. Apple Vision Pro jsou hodně elegantní brýle, které využívají řadu prémiových materiálů. V praxi to znamená, že brýle nepatří mezi nejlehčí a elegantní pásek za hlavu není zrovna pohodlný. Marques Brownlee z kanálu MKBHD doporučuje dvojitý popruh, který v balení najdete. Dlouhodobě je pohodlnější. Šéfredaktor The Verge, Nilay Patel, se k tomuto názoru přidává a zmiňuje, že oba pásky vám stejně zničí účes. Také Joanna Stern z The Wall Street Journal po chvíli používání sáhla ke dvojitému popruhu.

Ještě větší kritiku si zasloužila externí baterie. Ta se připojuje přes magnetický konektor, který je zcela unikátní. Nejde o klasický Magsafe třeba z Macbooku. Kabel na straně baterie je navíc pevně zasažený do celkem těžkého těla. Celková kapacita lehce přes 3 000 mAh dělá skoro až ostudu. Tělo baterie je totiž větší jak telefony, které mají vyšší kapacitu. Samotná baterie pak obsahuje USB-C, do kterého se zapojuje nabíječka.

Obsah balení
i Zdroj: Apple
Obsah balení

K dostání je řada příslušenství včetně korekčních čoček a tvrdého pouzdra. Ceny jsou vysoké, jak už je u Applu zvykem. Útěchou může být snadnost použití řady příslušenství. Vycpávky jsou magnetické, náhradní čočky také a například ikonický pásek za hlavu se utahuje pohodlně pomocí kolečka. Jeho výměna zabere pár vteřin, stačí zatáhnout za kus látky z vnitřní strany. Žádný ze zmíněných recenzentů si nestěžoval na nepohodlí (kromě váhy). Díky oskenování obličeje před nákupem Apple zajistil, že brýle sednou většině uživatelů.

Propojení s ekosystémem a ovládání

Apple Vision Pro pracují se systémem visionOS postaveným na iPadOS. Recenze ze The Verge zmiňuje, že aktuální použití brýlí je spíš pro VR aktivity než AR. Zkrátka se více interaguje s virtuálními prvky. Konkrétně okny aplikací. Rozšířená realita se aplikuje například při připojení klávesnice nebo Macbooku.

Právě propojení s dalšími Apple zařízeními je klíčové. S Macbookem si můžete užívat práci s hardwarovou klávesnicí a touchpadem, a přitom se dívat na obří displej, jaký vám žádný notebook nenabídne. Přechod oken funguje bez větších problémů, dynamický kontrast je také dobrý. Až při zhoršených světelných podmínkách se začíná projevovat nevýhoda osazených kamer. Konkrétně šum, neostrost a rozmazávání při pohybu. Zahřívání při delším používání je znatelné, avšak nikoliv obtěžující.

Při testu gest Nilay Patel popsal fungování jako “magické, dokud není”. Sledování očí funguje prakticky perfektně. Sledování rukou také, pokud je máte před sebou nebo pod headsetem. Problém vidí spíše v principu. Ve visionOS ovládáte z nabídek očima a potvrzujete rukou. Na mobilu i počítači oči fungují samostatně a prakticky neovládají dané zařízení. A přesně na to je potřeba si zvyknout.

Část recenze se věnovala i sledování filmů. Volnočasová aktivita působí dobře, ale další chybí. Hry, fitness cvičení a podobné aplikace zatím v obchodě nenajdete.

Spíše na práci než na zábavu

Na The Wall Street Journal se recenze zaměřovala na každodenní využití. Zápory jako váha a baterie na "pupeční šňůře" přetrvávají. S headsetem se ale dá dobře pracovat, pokud máte Macbook. Dokonce není problém s brýlemi i vařit. Nad hrnec si můžete připnout odpočet času nebo recept. Oproti mobilu máte prakticky neustále volné ruce a můžete si je zašpinit. Samozřejmě přitom vypadáte celkem komicky. I zde ale najdete pár nevýhod. Barvy ingrediencí se neslučují s realitou, a i přes vysoké rozlišení nevidíte zrnka koření padající na pánev.

Apple Vision Pro: Má rozšířená a virtuální realita ještě šanci?
i Zdroj: apple.com

Apple Vision Pro: Má rozšířená a virtuální realita ještě šanci?

Apple nelze upřít jednu základní kvalitu – a to schopnost prodávat zákazníkům i velmi drahé věci. Za nový MacBook Pro 16" M2…

10. 6. 2023 10:30
18

Podobné praktické postřehy ukazují, že síla Vision Pro bude zejména v integraci v ekosystému Applu. Díky připojenému Macbooku a zejména klávesnici můžete udělat i nějakou seriózní práci od lehké editace fotek, přes psaní mailů až po online schůzky.

Vision Pro zatím působí jako výzva pro Apple inženýry, kteří se pustili do nové kategorie a snaží se přijít s revolucí po vzoru iPhonu nebo iPodu. I přes excelentní hardware a velmi dobrý software (s přihlédnutím, že oficiálně brýle teprve vyjdou), naráží headset na praktické limity. Kromě ústupků v podobě baterie jde třeba o ovládání očima, které jinde nenajdete. Tudíž na to uživatel není zvyklý. Nebo o limit u displeje, kdy jsou barvy při vaření nepřesné a nevidíte důležité detaily. Zmínit můžeme i překrásný obraz u filmů, kdy se ale řadě uživatelů u 3D efektu může dělat špatně.

Apple Vision Pro má zkrátka klady a zápory první generace zařízení. Těžké, drahé, občas nedomyšlené. Ale jde také o precizně zpracované zařízení, které skutečně přináší nové prvky do kategorie VR a AR headsetů. S cenovkou 3,5 tisíce dolarů a omezenou dostupností nepůjde o hardware pro každého. Meta Quest 3 nabídne více zábavy za méně peněz. Vision Pro oproti tomu více produktivity, pokud vám toto tvrzení ve spojitosti s virtuální realitou dává smysl.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama