ram-disk-operacni-pamet-nebo-pevny-disk
Software Článek RAM disk - operační paměť nebo pevný disk?

RAM disk - operační paměť nebo pevný disk?

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

2. 7. 2008 01:00 115

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Metodika, zpracování výsledků, testovací sestava 3. Testy 4. Rozuzlení celého problému (1.) 5. Rozuzlení celého problému (2.)

Určitě jste o RAM disku už někdy slyšeli. Hodně populární býval v době DOSů, který dokázal využít jen 640KB RAM a tehdejší počítače mívaly i 1MB RAM. V poslední době se tato technologie stává opět populární s tím, jak závratně klesají ceny DDR2 operačních pamětí. Že nevíte, co to je a k čemu je to dobré? Po přečtení článku pochopíte a třeba vás i přesvědčím, že RAM disk už na vás čeká...

Reklama

Co to je a jak to funguje

Velmi zjednodušeně jde o to, že se operační paměť začne chovat jako klasický pevný disk. RAM disk tedy není žádný fyzický kus hardware, který byste si strčili do počítače jako grafickou kartu či pevný disk. Jedná se o programy, které dokážou alokovat místo v operační paměti tak, že se pro operační systém tato RAM tváří jako klasický pevný disk se všemi důsledky. Možná se ptáte, k čemu je taková věcička dobrá. K čemu potřebuji RAM naalokovat jako pevný disk a dále s ní pracovat? Není jednodušší s RAM pracovat přímo a ne přej njaký další program, který to vše bude zbytečně zpomalovat? Jak vám za chvíli ukážu, tak v mnoha případech to možné není a RAM disk vám může značně ulehčit práci. Zcela legálně například můžete jednomu 32-bit programu adresovat více jak 2GB operační paměti, podstatně vylepšit běh některých (z herních konzolí převzatých) počítačových her nebo mít daleko komfortnější prohlížení internetu.

Napřed se ale podívejme na programy, které dokážou RAM disky vytvářet. Pro zkouškou jsem vybral trojici programů.

Cenatek RAMDiskVE

Jako první jsem si posvítil na program RAMDiskVE od společnosti Cenatek. Jedná se vlastně o ovladač na úrovni kernelu, který vám do počítače nainstaluje úplně nový řadič pevných disků na který pak napojí pevný disk, který si z RAM vytvoříte.

Jedná se o software dostupný pouze pro Windows a to v několika verzích: RamDisk9xME  pro Windows 9x/ME, RAMDiskXP pro Windows XP, RAMDiskVE pro Windows Vista (32 i 64-bit) a RAMDiskSE pro Windows Server 2003. Samotný software je placený, ve všech případech kromě serverové edice za něj zaplatíte $24,99 (400Kč), u serverové verze rovnou $249, ale pro vyzkoušení je k dispozici i trial verze na 30 spuštění (tu můžete stáhnout zde). Ale pořád jsme se nedostali k tomu hlavnímu: co vlastně umí?

V první záložce Settings lze nastavit velikosti RAM disku. Protože se jedná o 32-bitový software, je maximem 2GB RAM disk, ačkoliv se vás program snaží přesvědčit, že umí i více (vyhodí error). Dále lze nastavit způsob naformátování a DOS/Windows boot sektor. Bohužel chybí volba písmena RAMdisku, což je poměrně velká škoda stejně jako to, že lze vytvořit pouze jeden RAMdisk (jeden oddíl).

V druhé záložce je velmi praktická možnost nastavení, zda se má RAM disk vytvářet hned při startu počítače automaticky, zda se má do RAM disku při spuštění počítače něco nahrát, zda se má zálohovat (pořád je to přece RAM a při resetu počítače se má smazat) a mimo jiné se v této záložce dá diskový oddíl i pojmenovat.

V záložce Advanced se nastavuje po jak velkých kusech se bude RAMdisk z operační paměti alokovat. Čím vyšší číslo, tím vyšší výkon (odpadá nutnost seeků). Maximum je 16MB, proto doporučuji vždy nastavit tuto hodnotu.

Předposlední záložka nabízí pouze možnost používat RAM disk jako odkládací prostor pro Internet Explorer, což je naprosto skvělá věc a budu se jí věnovat i dále. Dá se to samozřejmě nastavit i v prohlížeči samotném, takže se jedná spíše o zjednodušení.

Poslední záložkou je Event Log s různými systémovými zprávami.

Jako takový předvoj výkonu přidávám screenshot z programu HDTune. Ten ale čte sekvenčně, což u těchto disků nevyužijete, tak to berte spíše jako takový bonus (teoretický rekord, nic víc).

Cenatek RAMDiskVE

Klady

Zápory

+ jednoduché ovládání- zdarma pouze 30-spuštění trial verze
+ možnost zálohování- umí vytvořit pouze jeden RAM disk
+ možnost spouštění při startu OS- nemožnost přirazení písmena disku

Gavotte RAMdisk

Jako druhý program jsem zvolil freewarový Gavotte RAMdisk. Jedná se o velmi jednoduchoučký prográmek, který je vhodný spíše na vyzkoušení, co RAM disky dovedou. Program je založen na téměř pravěkém jádře jednoho z prvních RAM disků přímo od Microsoftu a podporuje pouze Windows od verze 2000 výš včetně Windows Vista.

Program se ani neinstaluje, stáhnout jej můžete odsud. Po rozbalení se vám zobrazí základní menu, viz obrázek a musíte kliknout na Install Ramdisk, kdy se vás počítač zeptá, zda chcete instalovat neověřené ovladače a ty se poté nainstalují.

Po nainstalování ovladačů se vám odemknou zbylé volby programu. Ten je, jak jsem již říkal, velmi jednoduchý a lze pouze navolit velikost RAMdisku, která je pevně daná a máte na výběr mezi 360KB, 720KB, 1440KB, 2880KB, 16MB, 32MB, 64MB, 128MB, 256MB, 384MB, 512MB, 768MB, 1GB a 2GB. Dále můžete vybrat jedno z dostupných písmen pro mechaniku (k dispozici jsou od A do Z) a typ jednotky, tedy jak se bude tvářit pro Windows (flash disk, klasický diskový oddíl atd), což je ale pouze kosmetická záležitost, která nemá větší vliv.

Poté už lze disk jen vytvořit (automaticky se zformátuje na FAT32, ale podle dokumentace programu umí i FAT16 a NTFS, bohužel se mi nepodařilo zjistit jak), nahrát na něj image nebo naopak image z něj vytvořit. Ostatní důležité funkce jako automatické zálohování bohužel chybí.  Naopak u tohoto programu potěší to, že se umí spustit při startu OS, přičemž po úpravách do sebe dokáže i načíst image uložený na disku. K této možnosti je však nutná poměrně složitá editace souboru autoexec.bat, takže bych se jí nějak podrobněji něvěnoval.

U tohoto programu bohužel screenshot z HD Tune chybí, program jej vůbec nedokáže rozpoznat.

Gavotte RAMdisk

Klady

Zápory

+ jednoduché ovládání- chybí možnost automatického zálohování
+ zdarma- umí vytvořit pouze jeden RAM disk
+ možnost spuštění při startu OS-

SuperSpeed  RamDisk Plus 9.0

Jako poslední jsem zvolil RamDisk Plus 9.0 od společnosti SuperSpeed. Jedná se bezesporu o nejsložitější "ovladač pro operační paměť" za což si také nechá výrobce zaplatit. Program se prodává ve dvou verzích. Základní RamDisk (stojí $34,95 pro 32-bitové OS a $69,95 pro 64-bit OS) je přibližně na úrovni RAMDiskVE od Cenateku a umožňuje vytvoření jednoho RAMdisku, možnost zálohování, možnost spuštění při startu OS a spousty dalších možností.

S verzí RamDisk Plus se vám otevře neuvěřitelné množství možností. Za $49,95 pro 32-bit OS a $99,95 pro 64-bit OS (tedy o 50% více, podle mě se vůbec nevyplatí šetřit) dostanete široké možnosti. Můžete vytvářet libovolné množství RAM disků, v 64-bit systémech téměř neomezené kapacity, široké možnosti toho, jak se RAM disk bude pro Windows tvářit, možnost alokování RAM do které nemají Windows přístup (tedy možnost naalokovat v 32-bit OS zbylou RAM do 4GB), možnost formátování od FAT16 až po NTFS, široké možnosti zálohování, možnost dynamického alokování RAM (tedy u 4GB RAM disku nebudete mít okamžitě obsazené plné 4GB, ale bude se zabírat a uvolňovat RAM podle potřeby) a spousta dalších možností. SuperSpeed RamDisk Plus je v tomto prostě skvělý, ale smysl jej zkoušet má až poté, co zjistíte kouzla RAM disků obecně a víte, že jej chcete používat a máte pro něj využití.

A nakonec přidávám i screenshot z HD Tune.

SuperSpeed RamDisk Plus 9.0

Klady

Zápory

+ existuje i 64-bit verze- složité ovládání
+ široké možnosti nastavení- z představených je nejdražší
+ velké množství všech myslitelných funkcí-
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama