rs690t-igp-s-vlastni-grafickou-pameti
Novinka RS690T - IGP s vlastní grafickou pamětí

RS690T - IGP s vlastní grafickou pamětí

Lukáš Fiala

Lukáš Fiala

7. 12. 2006 00:00 10

Největší brzdou integrovaných grafických čipů je bezesporu potřeba používat systémovou paměť. Chystaný čipset RS690T od AMD má však disponovat vlastní pamětí.

Reklama

Integrovaná grafická jádra nejsou sice po hardwarové stránce žádnými klenoty, jejich výkon (a výkon celého systému) však brzdí sdílení operační paměti. Tento problém je navíc u platformy AMD prohlouben tím, že IGP může do paměti přistupovat pouze přes procesor a tím vznikají nepěkné latence. A jelikož IGP northbridge RS690 bude mít dvojnásobek pipelines oproti dnešním řešením, sdílení paměti pro něj bude ještě větší brzdou. Jak z toho ven?

RS690T - IGP s vlastní grafickou pamětí
i Zdroj: PCTuning.cz

Řešení je přeci tak snadné - vybavit integrované jádro vlastní pamětí. Inženýři z AMD to vyřešili fikaně: kontakty, které jsou u jiných čipsetů vyhrazeny pro PCI Express x16 sběrnici, jsou zde použity pro připojení grafických pamětí, z čehož také plyne, že samostatný grafický akcelerátor k čipsetu připojit nepůjde. RS690T bude však mířen do oblasti notebooků, kde to tolik nevadí. Maximální podporovaná velikost paměti je prý 128MB a sběrnice je podle The Inquireru "docela úzká", tedy 64 nebo pravděpodobněji 32 bitů.

IGP s vlastní pamětí ale rozhodně není nový nápad. Tchajwanský Silicon Integrated Systems (SiS) použil vlastní paměť už u některých modelů řady čipsetů SiS630 pro Pentia III a také u SiS770 pro AMD K8.

Zdroj: The Inquirer

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama