s-timto-autem-nebudete-muset-tankovat-pohani-ho-mala-jaderna-elektrarna
Novinka S tímto autem nebudete muset tankovat, pohání ho malá jaderná elektrárna

S tímto autem nebudete muset tankovat, pohání ho malá jaderná elektrárna

Lucie Jiříková

Lucie Jiříková

2. 1. 2015 14:00 22

Neustále se ztenčující zásoby ropy na Zemi vedou vědce k vymýšlení různých konceptů automobilů, které by lidem v budoucnu pomohly jejich plechové miláčky pohánět alternativně. Ať už se však jednalo o stroje s pohonem na vodu, biopaliva, či na baterie, v podstatě jsme se zatím nedočkali žádného až tak převratného vynálezu. Všechny výše zmiňované koncepty totiž spojuje skutečnost, že je dříve nebo později stejně budeme muset „natankovat“. 

Reklama

Ustálené pravidlo o tankování se však nově podařilo obejít. Za konceptem, jako vystřiženým z pořádného sci-fi filmu stojí společnost Laser Power Systems.

S tímto autem nebudete muset tankovat, pohání ho malá jaderná elektrárna
i Zdroj: PCTuning.cz

Automobil společnosti Laser Power Systems by měl bez natankování vydržet v chodu až 100 let. Pohánět by ho přitom měla malá jaderná elektrárna. Ta bude mít za úkol ohřívat vodu, která se bude starat o pohon menší turbíny.

S tímto autem nebudete muset tankovat, pohání ho malá jaderná elektrárna
i Zdroj: PCTuning.cz

Pokud jste se teď zhrozili možných následků využívání radioaktivní látky, ještě zadržte. Společnost Laser Power Systems chce namísto plutonia k pohonu využívat energeticky až devadesátkrát bohatší thorium, které je radioaktivní jen tolik, jako rentgen u zubaře. K odizolování radioaktivity tak bude stačit obyčejná hliníková fólie.

Poslední skvělou vlastností thoria je skutečnost, že jaderná reakce nebude muset být řízena mechanicky. O správný chod motoru by se měla postarat fyzika a dobrý design.

Zdali se automobily poháněné thoriem jednou skutečně budou prodávat, je otázkou daleké budoucnosti. Aby k tomu došlo, autoři konceptu budou muset prokázat nezávadnost automobilu. Vedle toho pak budou muset být změněny zákony mnoha zemí. A než k tomu všemu dojde, může někdo vymyslet docela jiný koncept, který třeba ani nebude lepší, ale jadernou elektrárnou poháněné auto stejně smete ze stolu. Ostatně v minulosti jsme pár podobných případů už zažili.

Zdroj: Mashable

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama