Samsung S95B: Nejlepší 55" panel OLED se 4K pro konzole a PC
i Zdroj: PCTuning.cz
Monitory Recenze Samsung S95B: Nejlepší 55" panel OLED se 4K pro konzole a PC

Samsung S95B: Nejlepší 55" panel OLED se 4K pro konzole a PC | Kapitola 7

Z. Obermaier

Z. Obermaier

23. 12. 2022 05:00 33

Seznam kapitol

1. Zmatek ve značení modelů TV 2. Specifikace a vlastnosti Samsung S95B 3. Na kabelu záleží 4. Herní výbava monitoru a nastavení
5. Pro a proti OLED, odezva panelu 6. Subjektivní hodnocení kvality obrazu 7. Závěr a hodnocení

Samsung uvedl na jaře novou verzi panelů QD-OLED, který je o generace dál, než nabízejí další výrobci. Naprosto dechberoucí obraz, HDMI 2.1 s VRR, 120Hz panel se 4K, dokonalé barvy a HDR. Cena je vysoká, ale stojí to za to!

Reklama

Skutečnost, že panely OLED jsou coby herní zobrazovač naprostá špička, která v LCD nemá konkurenci, už potvrdila řada testů prvního herního panelu QD-OLED od Alienware. Osobně jsem čekal jen na větší úhlopříčku, nezahnutý panel a plné 4K. A přesně to splňuje Samsung S95B zcela bez výjimky.

Samsung S95B: Nejlepší 55" panel OLED se 4K pro konzole a PC
i Zdroj: PCTuning.cz

Pokud se smíříte s velkým formátem 55", anebo přímo chcete hrát na větším panelu, budete možnostmi a obrazem této TV nadšeni. Samozřejmě, je to primárně televizor a tomu odpovídá i několik negativ. První je velikost pixelů, která je kvůli 55" úhlopříčce větší a sledování obrazu zblízka není ideální. Musíte si zvyknout mít monitor trochu dál, než jste měli dosud.

Dále jsou to celkové rozměry a stojan, který neumožňuje téměř žádné polohování. Já naštěstí využívám pohyblivé rameno s VESA, takže já si mohu i tak velký monitor nastavit dle libosti. Další negativa jsou důsledkem uspořádání barevných subpixelů RGB do trojúhelníkuu. Písmo a hrany nikdy nebudou tak ostré jako na LCD se subpixely vedle sebe, s barevným moaré se musíte smířit. Věřte, že po pár dnech si zvyknete a když budete sedět dostatečně daleko, i dřív.

Samsung S95B: Nejlepší 55" panel OLED se 4K pro konzole a PC
i Zdroj: PCTuning.cz

Tohle všechno ale převáží pozitiva panelu. 4K rozlišení, 120 Hz s Freesync a G-Sync, ohromné množství možných nastavení obrazu a herního zážitku, perfektní barvy a kontrast, skutečně černá a velice solidní HDR možnosti. Navíc bezproblémová implementace HDMI 2.1 a konečně funkční VRR na PS5. Tento zobrazovač má jediný skutečný problém, tím je samozřejmě cena. To ale jen na první pohled.

Samsung S95B: Nejlepší 55" panel OLED se 4K pro konzole a PC
i Zdroj: PCTuning.cz

Jediný QD-OLED monitor na trhu od Alienware stojí přes třiceti tisíc, a stále jsou u něj problémy s dostupností. Navíc má rozlišení jen jen 3440 × 1440 a někomu může vadit prohnutí. Monitory s panely 4K OLED začínají v našich obchodech někde na 27 tisících v při úhlopříčce 48". Cena za mnohem modernější QD-OLED o velikosti 55" s příplatkem dvanáct třináct tisíc není nic tragického – aktuálně jej dokonce můžete na CZC.cz s adventním slevovým kódem pořídit za 35 991 Kč. Popravdě jde naopak o celkem zajímavou možnost, jak získat displej s panelem QD-OLED. Navíc je univerzální a můžete jej časem použít jako televizor, když budete chtít displej u počítače vyměnit za něco lepšího.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

Bezkonkurenční kontrast a černá barva
Matný povrch neodráží okolí
Perfektní barvy a HDR
Nízká odezva, nízký Input lag
Solidní audio i při 4cm tenkém panelu
Obrovské možnosti nastavení pro hraní a hry
Solární ovladač
Nepřekonatelný poměr ceny k možnostem a výkonu panelu
Freesync, G-Sync, VRR, 120 Hz, HDMI 2.1
V umělém osvětlení už černá není černá
Občas zamrzá TV aplikace a je pomalá
Vyšší cena
55" už může být na monitor moc velkých
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama