Šetříme na hardwaru s Alzou - komponenty se slevou i hotové herní železo
i Zdroj: Alza
Novinka Šetříme na hardwaru s Alzou - komponenty se slevou i hotové herní železo

Šetříme na hardwaru s Alzou - komponenty se slevou i hotové herní železo

Komerční sdělení
8. 4. 2024 15:00

Náš zelený parťák přináší i v dubnu řadu zajímavých slev a tentokrát tu máme tipy na levnější komponenty. Přihodíme k tomu i jednu aktuální sestavu a notebook pod dvacet tisíc.

Reklama

Na konci března Alza pořádala Alza Dny Gaming, kde jste mohli sehnat herní železo s hezkou slevou. Šlo zejména o periferie a notebook s počítačem. Ty dnes zmíníme také, ale kromě nich hodíme i tipy na komponenty, které minule chyběly.

Komponenty se slevou

Začneme zlehka vstupní branou do světa ray tracingu. Tou je GeForce RTX 3050 od Gainwardu. S touhle grafikou minulé generace si skvěle zahrajete na Full HD rozlišení a pokud máte starší monitor, potěší vás třeba DVI-D výstup. Naopak zde máme moderní HDMI 2.1 a DisplayPort 1.4a. Nejlákavějším aspektem je však rozměr. S jedním větráčkem, dvouslotovou šířkou a délkou 162 mm se tato grafika vejde i do menších sestav, domácích serverů nebo vlastní NASky. Grafika navíc nepotřebuje extra napájení. Tato kombinace vlastností dělá z GAINWARD GeForce RTX 3050 Pegasus 6G ideální kartu třeba pro enkódování videa. Cena je pouhých 4 654 Kč s kódem ALZADNY5.

Šetříme na hardwaru s Alzou - komponenty se slevou i hotové herní železo
i Zdroj: GAINWARD

Jako další zde máme oblíbený procesor Ryzen 7 5700X3D. Pokud vlastníte počítač s AM4 socketem, nebo plánujete jeho pořízení, těžko seženete lepší procesor na hraní. AMD Ryzen 7 5700X3D nabízí 8 jader, 16 vláken, základní takt 3 GHz s boostem na 4,1 GHz a rozumné TDP 105 W. Čip ale láká zejména na svoji 3D V-Cache. Jde o levnějšího bratříčka dříve představeného 5800X3D. Rozdíl v ceně? Díky akci 1,5 tisíce korun. Za AMD Ryzen 7 5700X3D dáte v akci jen 5 993 Kč s použitím kódu ALZADNY10.

Do třetice se podíváme na disky, Konkrétně je v akci za 2 061 Kč s kódem ALZADNY10 Kingston KC3000 s kapacitou 1 TB. Jde o M.2 disk s 3D TLC pamětí. Na rozhraní PCI 4.0 NVMe dosahuje rychlost čtení až 7 000 MB/s a zápis 6 000 MB/s. Rozhodně nejde o nízké hodnoty a na moderní hry i náročnou práci bude plně dostačovat. Životnost je 800 TBW a získáte při nákupu i 60měsíční záruku. Takto rychlý disk za dva tisíce korun je něco, o čem se nám před lety mohlo jenom zdát.

Šetříme na hardwaru s Alzou - komponenty se slevou i hotové herní železo
i Zdroj: Kingston

Herní počítač a notebook

Poohlížíte se rovnou po hotovém herním stroji? V tom případě určitě omrkněte AlzaPC GameBox Prime - R5 / RTX4060 / 32GB RAM / 1TB SSD. Už z názvu poznáte, že jde o stroj s GeForce RTX 4060 a Ryzenem 5 7500F. Tedy kompletně aktuální generace komponent doplněná o 32 GB DDR5 RAM a SSD od Kingstonu, které jsme si představili výše.

Šetříme na hardwaru s Alzou - komponenty se slevou i hotové herní železo
i Zdroj: Alza

Volba komponent je opravdu rozumná. Zdroj nabízí přiměřenou rezervu výkonu a je od zavedené značky. Najdeme zde i populární chladič CPU od Endorfy a desku ze série ASUS TUF Gaming s čipsetem B650 s podporou Wifi. Cenovka i s licencí na Windows 11 je v akci 26 991 Kč při použití kódu ALZADNY10.

Na závěr zde máme něco i pro uživatele preferující trochu přenosnější stroje. VICTUS by HP 15-fa0977nc Performance Blue na první pohled jako herní notebook nevypadá. S váhou příjemných 2,29 kg jde spíše o stroj do práce nebo do školy a pro příležitostné hraní. Tomu odpovídá také výbava s Intel Core i5 12450H a RTX 3050 (60 W).

Šetříme na hardwaru s Alzou - komponenty se slevou i hotové herní železo
i Zdroj: Alza

Displej o rozlišení Full HD a úhlopříčce 15,6 palce nabízí obnovovací frekvenci 144 Hz. Notebook se tak hodí třeba na studium a občasné hraní CS2 nebo novějších her na nižší detaily. To vše ale za nízkou cenu hluboko pod dvacet tisíc. Konkrétně za tento kus dáte 16 057 Kč a třeba pro studenta na střední by mohlo jít o ideální notebook.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama