skoro-65-cechu-tvrdi-ze-se-pocitac-naucili-pouzivat-sami
Novinka Skoro 65 % Čechů tvrdí, že se počítač naučili používat sami

Skoro 65 % Čechů tvrdí, že se počítač naučili používat sami

Mirek Kočí

Mirek Kočí

26. 9. 2019 16:30 6

Bezmála dvě třetiny (64,7 %) Čechů tvrdí, že se naučili ovládat počítač sami. Vyplývá to z výzkumu, který mezi tuzemskou populací realizovala agentura STEM/MARK. Škole za své počítačové dovednosti vděčí 26,8 % populace. Třetina (33,3 %) se pak naučila počítač ovládat v práci.

Reklama

Přes 14 % respondentů průzkumu uvedlo, že jsou jejich schopnosti práce s počítači nedostatečné a setkávají se s úkony, na které nestačí. Patří mezi ně zhruba třetina (34,1 %) populace starší 60 let. Přesto více než polovina (56,1 %) nejstarší generace považuje své počítačové dovednosti za odpovídající běžné uživatelské úrovni.

Přes tři čtvrtiny mužů (77,7 %) tvrdí, že se počítač naučili ovládat sami. V případě žen si to samé myslí jen zhruba polovina (51,4 %). U mladé generace od 18 do 29 let pak procento vzroste až na 82,4 %. Polovina ale uvedla také školu. Pouze mezi respondenty starších 60 let převládalo tvrzení, že spíše než sobě vděčí za své počítačové dovednosti práci (43,9 %). Více než třetina (37,8 %) z nich také uvedla, že je s počítačem naučil zacházet někdo z rodiny.

Jako profesionální označilo své schopnosti v práci s počítači 12,6 % Čechů. Převládali mezi nimi muži: jako profesionála v práci s počítačem se označil zhruba každý pátý Čech (20,3 %). V případě Češek číslo klesne až na 4,8 %. V případě generace od 18 do 29 let se mezi profesionály v používání počítačů řadilo 22,2 % respondentů.

Skoro 65 % Čechů tvrdí, že se počítač naučili používat sami
i Zdroj: PCTuning.cz

Zdroj: STEM

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama