skupina-lurk-nabidla-svuj-nejmocnejsi-nastroj-ostatnim-zlocincum
Novinka Skupina Lurk nabídla svůj nejmocnější nástroj ostatním zločincům

Skupina Lurk nabídla svůj nejmocnější nástroj ostatním zločincům

Mirek Kočí

Mirek Kočí

9. 9. 2016 17:00

S pomocí společnosti Kaspersky Lab byli začátkem léta dopadeni členové Lurk, největší kyberzločinecké skupiny posledních let. Ta ukradla řadě ruským firmám a bankám přes 45 milionů dolarů (více než jedna miliarda korun).

Reklama

Podle analýzy IT infrastruktury stojící za malwarem Lurk skupina také vyvíjela a pronajímala svůj exploit kit ostatním zločincům. Využívalo ho přitom hned několik kyberzločineckých skupin šířících různé druhy malwaru – od adwaru po bankovní malware a ransomware. Tento exploit kit aktivně využívala i skupina, která stála za CryptXXX ransomwarem – jednou z nejaktivnějších a nejnebezpečnějších online hrozeb tohoto typu, malwarem TeslaCrypt a dalšími. Angler byl využit i k šíření bankovního trojanu Neverquest, který napadl téměř 100 různých bank. Operace Angleru byly zastaveny hned po zatčení skupiny Lurk.

„Vývoj a podpora Angler exploit kitu nebyly jedinou vedlejší aktivitou skupiny Lurk. Po dobu více než pěti let se skupina posunula od vytváření malwaru pro automatizované krádeže peněz za pomoci softwaru Remote Banking Services až po sofistikované plány, do kterých byli zahrnuti i specializovaní podvodníci a hackeři, kteří dobře znali infrastrukturu jednotlivých bank,“ uzavírá zpráva Kaspersky Lab.

Skupina Lurk nabídla svůj nejmocnější nástroj ostatním zločincům
i Zdroj: PCTuning.cz

Zdroj: Kaspersky Lab

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama