soud-rozhodl-zodpovednost-za-prispevky-v-diskuzi-nese-provozovatel-webu
Novinka Soud rozhodl: Zodpovědnost za příspěvky v diskuzi nese provozovatel webu

Soud rozhodl: Zodpovědnost za příspěvky v diskuzi nese provozovatel webu

Lucie Jiříková

Lucie Jiříková

18. 6. 2015 11:00 16

Evropský soud pro lidská práva rozhodl, že urážlivé příspěvky na internetových fórech jdou na vrub provozovatele serveru. Proti verdiktu soudu se nedá odvolat. 

Reklama

Proces vznikl kvůli bouřlivé diskuzi na estonském serveru Delfi. Zde přispěvatelé už v roce 2006 nevybíravě nadávali místnímu lodnímu přepravci a jeho zaměstnancům kvůli tomu, že ledoborci proráželi zamrzlé moře okolo blízkých ostrovů způsobem, který nedovoloval, aby mohli použít kratší cestu.

Soud rozhodl: Zodpovědnost za příspěvky v diskuzi nese provozovatel webu
i Zdroj: PCTuning.cz

Společnost server žalovala. Nelíbilo se jí, že příspěvky v diskuzi ponechal až do té doby, kdy si na ně stěžovali samotní zaměstnanci. V roce 2008 server za toto své pochybení dostal pokutu ve výši 5000 (tehdejších) estonských korun (necelých 9000 Kč), to však provozovateli lodní dopravy nestačilo.

Výrok soudu by se mohl týkat všech 47 členských států Rady Evropy.

Před několika lety řešil podobný spor i soud v České republice. Jednalo se o nevybíravý příspěvek na serveru parlamentnilisty.cz. Ten byl provozovatelem webu odstraněný až po letech. Za toto pochybení dostal provozovatel webu pokutu ve výši 150 000 korun.

Zdroj: ČTK

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama