spatna-zprava-directx-9-bude-vladnout-az-do-2014
Novinka Špatná zpráva - DirectX 9 bude vládnout až do 2014

Špatná zpráva - DirectX 9 bude vládnout až do 2014

Z. Obermaier

Z. Obermaier

22. 4. 2011 07:30 33

Těšili jste se na nové konzole a tím vyšší penetraci DirectX 11 mezi vývojáře her a opuštění DX9? - To si počkáte.

Reklama

O faktu, že současné konzole brzdí herní vývoj, a grafické karty standardu DX11 nám v počítačích většinu času zahálí, jsme si přečetli tunu článků. Téměř všechny vycházející hry jsou postavené stále na DirectX 9 API jež je s námi už skoro deset let! Tuto smutnou skutečnost potvrdil Crysis 2 a brzy nám ji opět ukáže i pokračování Elders Scroll Skyrim, jež bude nakonec také jen DX9 a na DX11 patch si počká až časem. Ono to tak ostatně bylo vždy, všechny "slavné" DX11 tituly (je jich asi kolem patnácti kousků) jsou v podstatě DX9 hry a zlomek možných DX11 technik je na ně násilím naroubován za bakšiš od výrobců grafických karet, aby to vypadalo pěkně ve slajdech a marketingovým omalovánkách.

Špatná zpráva - DirectX 9 bude vládnout až do 2014
i Zdroj: PCTuning.cz

Těšili jste se, že konečně přijde změna a výrobci konzolí ukáží letos nebo příští rok, nové herní stroje s podporou DX11 a tím se zlomí hegemonie herních vývojářů a prokletí DX9? - Máte smůlu, tedy vlastně máme smůlu my všichni. Své dětské "ořezávátko" letos prý před vánoci představí jen Nintendo, od Wii 2 se v tomto směru stejně žádný průlom nečekal, grafika na něm bude zastaralá stejně jako na prvním modelu. Pro casual hraní tohoto stylu je to jedno. Sony i Microsoft se ale ještě v lednu holedbali, že nová generace konzolí dorazí už v roce 2013. Tento týden svou prognózu upravili oba výrobci.

Špatná zpráva - DirectX 9 bude vládnout až do 2014
i Zdroj: PCTuning.cz

Zřejmě díky katastrofě v Japonsku, trvající krizi a celkové stagnaci mnoha trhů se uvedení posouvá až na 2014 a to jen v případě, že Bůh dá. To znamená, že ještě tři roky budeme na ultra výkonných grafikách DX11 mastit gamesy s vizuálem DX9. V tu dobu tu budeme mít Radeony HD 8000 a GeForce 700 s mega hustým výkonem, ohromnými paměťovými buffery a možností připojení patnácti monitorů. K čemu? - K hraní DX9 pecek! Bohužel, do uvedení nových konzolí se nic nezmění. Nakonec to možná dopadne tak, že v roce 2014 žádné DX11 už nebude, jelikož ve Windows 9 nebo 10 může být vše úplně jinak. Možná bude právě DX9 to API jímž PC hraní vlastně skončí s tím, že na DX11 budeme vzpomínat jako na nevyužitou a smutně ukončenou technologii. Co si myslíte vy? Jak bude trh vypadat v následujících čtyřech letech do uvedení konzolí a po nich ...

Zdroj: Kotaku

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama