Spojené Státy zakáží export RTX 4090 a dalších grafik do Číny
i Zdroj: Nvidia
Novinka Spojené Státy zakáží export RTX 4090 a dalších grafik do Číny

Spojené Státy zakáží export RTX 4090 a dalších grafik do Číny

David Jiránek

David Jiránek

19. 10. 2023 16:30 67

Nové vládní nařízení od vlády USA v následujících týdnech omezí vývoz nejsilnější grafiky od Nvidie do Číny. Zde je přitom jeden z největších zákazníků společnosti, firma Colorful.

Reklama

Nové nařízení se dotkne hned několika grafik. Půjde o čipy A100, A800, H100, H800, L40, L40S a AD102 vyskytující se v GeForce RTX 4090. Většinou jde o moduly pro strojové učení a servery, nicméně RTX 4090 míří na klasické spotřebitele. V posledních měsících velká část příjmů Nvidie pochází ze sektoru strojového učení, čehož se omezení pro export dotkne.

Mezi zeměmi, kam bez speciálního povolení nemůže Nvidia vyvážet, není pouze Čína. Kontejnery s elektronikou nezamíří ani do Saudské Arábie, Spojených Arabských Emirátů a Vietnamu. K povolení vývozu bude potřeba vývozní licence od úřadu pro průmysl a bezpečnost ministerstva obchodu USA.

Spojené Státy zakáží export RTX 4090 a dalších grafik do Číny
i Zdroj: Justin Sullivan | Getty Images

Omezení začne platit 16. listopadu 2023 a nejspíše přinese Nvidii řadu problému. Ačkoliv mohou být některé linky na výrobu přesunuty na Taiwan, kde operuje řada partnerů, například Colorful, jeden z největších výrobců, má výrobní kapacity jen v Číně.

Nvidia k tomuto omezení dodala: “Získání požadované licence může dopadnout na schopnost společnosti dokončit vývoj produktů v požadovaném čase, omezit podporu uživatelů a daných produktů. Nebo také omezit dodávky produktů k uživatelům mimo zasažené regiony. Dále může firmu přimět k přesunu z jednoho či více zasažených států.” Krátce po oznámení této zprávy klesly akcie Nvidia o 4,7 %.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama