spolecnost-sk-hynix-vyvinula-prvni-pametove-cipy-gddr5-s-efektivni-frekvenci-8-ghz
Novinka Společnost SK Hynix vyvinula první paměťové čipy GDDR5 s efektivní frekvencí 8 GHz

Společnost SK Hynix vyvinula první paměťové čipy GDDR5 s efektivní frekvencí 8 GHz

Ondřej Štěpánek

Ondřej Štěpánek

23. 11. 2014 10:30 3

Značka Hynix, která je součástí konglomerátu SK Group, oznámila, že vyvinula první grafické paměťové čipy typu GDDR5, které mohou pracovat na efektivní frekvenci 8 GHz. 

Reklama

Doposud pracovaly nejvýkonnější grafické čipy tohoto typu s efektivním taktem 7 GHz. Tyto čipy jsou k vidění například u současné vlajkové lodi NVIDIA GeForce GTX 980. Nové, 8GHz, čipy využívají typ pouzdra Fine Ball Grid Array (FBGA) a každý z nich může mít kapacitu 512 MB. Kombinací osmi čipů tak může grafická karta získat 4 GB GDDR5 pamětí. 

Společnost SK Hynix vyvinula první paměťové čipy GDDR5 s efektivní frekvencí 8 GHz
i Zdroj: PCTuning.cz

Vyšší frekvence čipů je vykoupena pouze tím, že paměti pracují s mírně vyšším pracovním napětím než ty současné. Konkrétně běží na 1,5V, což je o pouhých 0,05 V více než u GDDR5 pamětí s frekvencí 7 GHz. 8GHz GDDR5 paměti jsou, zdá se, pouze přechodným krokem, protože Hynix se v současnosti zabývá vývojem pamětí využívajících technologii HBM (High Bandwidth Memory). 

Technologie HBM by měla značně zvětšovat šířku pásma a přenosová rychlost by se tak měla dostat až na hodnotu 128 Gb/s. Díky tomu budou tyto čipy ještě výrazně výkonnější než paměti GDDR5 s frekvencí 8 GHz. Paměti s HBM by měly být prvně využity na grafické kartě AMD Radeon R9 380X začátkem příštího roku. 

Zdroj: Hardware.info

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama