stripky-o-gt300
Novinka Střípky o GT300

Střípky o GT300

Michal Kleman

Michal Kleman

18. 1. 2009 00:00 13

Nedávno společnost nVidia uvedla čip GT200, ten lze však pouze stěží označit jako nástupce ve své době revolučního modelu G80. Kompletně novou architekturu najdeme až u GT300.

Reklama

Německý server Hardware-Infos přinesl informace o novém čipu, který po dlouhé době přinese něco výrazně inovativního. Grafické jádro GT300 je plánováno na čtvrté čtvrtletí roku 2009, tedy do doby, kdy nVidia hodlá vypustit novou verzi rozhraní CUDA, konkrétně s označením 3.0. Ve stejné době příjde i nový operační systém společnosti Microsoft a s Windows 7 se dočkáme API DirectX 11. Jaký produkt tedy můžeme čekat od nVidie?

Střípky o GT300
i Zdroj: PCTuning.cz

Samozřejmostí bude podpora nového DX11, výrobní proces zůstane 40nm, stejně jako u jader GT21X, které mají vyjít okolo poloviny roku. Streaming multiprocessory (SMs) grafického jádra GT300 nebudou SIMD, jako tomu bylo doteď u nových čipů nVidie, ale MIMD (Multiple Instruction Multiple Data), mohou tedy aplikovat větší množství instrukcí na různá data. Organizace jednotlivých clusterů by se měla úplně změnit. Nového návrhu se prý dočkal i paměťový řadič typu "crossbar", navíc mají být použité technologie pro lepší kompresi a správu pamětí. Interně už nVidia testuje první exempláře grafických karet s čipem GT300, ty však běží jen na zlomku jejich finálních taktů a možná bude mít prodejní verze jednu nebo víc features navíc oproti součastnému návrhu.

Německý článek se zmiňuje dále o "velice pokročilé správě energie," ale vzhledem k tomu, jak daleko se podařilo nVidii stáhnout spotřebu u karet s jádry GT200, si nemyslím, že nyní příjdou s něčím extrémně převratným. Plnohodnotný následovník čipů jako NV40 a G80 příjde konečně po třech letech. Jistě vám přineseme další informace hned jak se něco nového dozvíme.

Podle Hardware-Infos

Článek byl z němčiny přeložen Googlem, něco se tedy mohlo ztratit v překladu. Pokud si někdo němčiny znalý všimne, že jsem něco podstatného opoměl, určitě napište do diskuze.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama