studie-pocet-tradicniho-malwaru-v-cervenci-klesl
Novinka Studie: Počet tradičního malwaru v červenci klesl

Studie: Počet tradičního malwaru v červenci klesl

Mirek Kočí

Mirek Kočí

29. 8. 2016 13:00

Check Point zveřejnil nejnovější žebříček zemí, které jsou nejčastěji terčem kyberútoků. Česká republika se v červenci umístila na 76. pozici, což je pokles o 30 míst a posun mezi bezpečnější země. Slovensko se umístilo hned na další příčce, což je naopak posun o 13 míst a zhoršení situace. Na prvním místě se v Indexu hrozeb umístila Paraguay.

Reklama

Výkumníci společnosti Check Point v průběhu července detekovali 2 300 unikátních a aktivních malwarových rodin útočících na podnikové sítě, což je oproti červnu pokles o 5 procent. Navzdory celkovému poklesu aktivního malwaru roste počet mobilního škodlivého kódu. V červenci bylo 9 procent aktivních malwarů zaměřených na mobilní zařízení, což je 50procentní nárůst oproti červnu. Čtvrtý měsíc za sebou byl HummingBad nejběžněji používaným malwarem k útokům na mobilní zařízení a svůj vzestup potvrdil i v České republice.

Je to poprvé za poslední čtyři měsíce, kdy Check Point zjistil pokles počtu unikátních malwarových rodin, ale celkový počet je stále druhý nejvyšší v letošním roce. Stálý vysoký počet aktivních malwarových variant ukazuje rozsah hrozeb, kterým čelí podnikové sítě a na něž musí být bezpečnostní týmy připravené při prevenci útoků na obchodní kritické informace.

Conficker byl v červenci zodpovědný za 13 procent všech detekovaných útoků. Malwarová rodina JBossjmx byla zodpovědná za 12 procent zaznamenaných útoků a Sality za 8 procent. Celkově bylo Top 10 malwarových rodin zodpovědných za 60 procent všech identifikovaných útoků, což je o 10 procentních bodů více než v předchozím měsíci.

Mobilní malwarové rodiny představovaly i v červenci významnou hrozbu pro podniková mobilní zařízení, v Top 200 všech malwarových rodin jich bylo 18. Tři nejrozšířenější mobilní malwarové rodiny byly: HummingBad, Ztorg: Trojan a XcodeGhost.

Check Point analyzoval i malware v České republice a druhý měsíc za sebou je na prvním místě Conficker. Poprvé se v České republice dostal do Top 10 malwarových rodin mobilní malware HummingBad.

Zdroj: Check Point TZ

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama