Tchaj-wan obviňuje Čínu z nelegálního najímání inženýrů pro vyvíjení čipů
i Zdroj: obrázek poskytla Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., Ltd.
Novinka Tchaj-wan obviňuje Čínu z nelegálního najímání inženýrů pro vyvíjení čipů

Tchaj-wan obviňuje Čínu z nelegálního najímání inženýrů pro vyvíjení čipů

David Švrček

David Švrček

13

Tchaj-wan obvinil čínské polovodičové firmy z nelegálního náboru svých inženýrů a krádeže proprietárních technologií ve prospěch čínské čipové soběstačnosti. Čína obvinění odmítá

Reklama

Tchaj-wanské úřady nedávno obvinily několik čínských polovodičových firem, včetně společnosti Naura Technology, z nelegálního náboru inženýrů a krádeže proprietárních technologií. Tyto aktivity mají posílit čínské kapacity ve výrobě čipů. Naura Technology údajně najala inženýry na Tchaj-wanu, aby pro ni vyvinuly speciální technologie. Společnost však obvinění popírá a tvrdí, že její činnost na Tchaj-wanu je v souladu s místními zákony.

Tchaj-wan obviňuje Čínu z nelegálního najímání inženýrů pro vyvíjení čipů
i Zdroj: Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., Ltd.

Tchaj-wanské společnosti dlouhodobě čelí “pytláctví” inženýrů ze strany čínských firem, které se snaží získat konkurenční výhodu v polovodičovém průmyslu. V minulosti byli tchajwanští odborníci najímáni například čínskými firmami SMIC a Huawei, aby vyvíjeli procesory pro mobilní zařízení. Často dochází k tomu, že čínské společnosti zakládají provozy na Tchaj-wanu, aby skryly své skutečné vlastnictví a splynuly tak s místními firmami a nebyly nápadné.

Obvinění z neetických praktik v oblasti náboru inženýrů a krádeží technologií mezi Čínou a Tchaj-wanem nejsou nová. Tchajwanský velvyslanec v USA nedávno obvinil Čínu z nelegálních snah konkurovat Tchaj-wanu, zatímco čínský velvyslanec obvinění popřel. V minulosti byly společnosti jako SMIC a UMC usvědčeny z krádeží technologií, což zvyšuje obavy tchajwanských firem z pokračujícího čínského tlaku na jejich know-how.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama