Test skříně Fractal Design Ridge
i Zdroj: PCTuning.cz
Skříně, zdroje, chladiče Recenze Test skříně Fractal Design Ridge

Test skříně Fractal Design Ridge

Petr Kupský

Petr Kupský

16. 11. 2022 15:00 15

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Exteriér 3. Interiér 4. Rozborka skříně 5. Příklad montáže – základní deska, zdroj, disky
6. Příklad montáže – grafická karta 7. Příklad montáže – dokončení ve vertikální poloze 8. Příklad montáže – horizontální poloha, měření hlučnosti 9. Hodnocení a závěr

Velká malá počítačová skříň s dobrým větráním a pohledným designem hodícím se i do obývacích pokojů. Takto by se dala jednou větou charakterizovat novinka výrobce Fractal Design, zaměřená na uživatele malých sestav Mini-ITX, která zastane úlohu středně výkonné herní či multimediální stanice a může tak nahradit specializovanou herní konzoli.

Reklama

V dnešním testu si představíme nejnovější přírůstek do portfolia počítačových skříní renomovaného švédského výrobce Fractal Design, tentokrát ve velikostní kategorii Small/Compact. Do této kategorie spadají zčásti malé skříně s podporou základních desek velikosti Mini-ITX a Micro-ATX, ale také kompaktní modely skříní s podporou větších formátů. V aktuální nabídce výrobce se až dosud nacházelo 27 různých skříní této kategorie od nejmenších modelů Node 202 a ERA ITX, až po největší Node 804 a Torrent Compact. Novinka má na první pohled blízko nejmenšímu modelu Node 202, který je už na trhu 7 let a zasloužil by si důstojného nástupce. Stane se jím Fractal Design Ridge?

Test skříně Fractal Design Ridge
i Zdroj: PCTuning.cz

Fractal Design Ridge

Výrobce uvádí na trh svou novou skříň se sloganem „Find your balance“, čímž nás nabádá k nalezení blíže nespecifikované rovnováhy. Domnívám se, že tím má na mysli zejména možnost výběru provozování skříně ve vertikální, nebo horizontální poloze.

Test skříně Fractal Design Ridge
i Zdroj: PCTuning.cz

Fractal Design Ridge je skříní konzolového typu a kompaktního formátu SFF (Small Form Factor), která neudělá žádnou ostudu ani v obývacích pokojích po boku klasických audiovizuálních zařízení. Její malé a přehledně koncipované pouzdro o objemu 12,6 litrů umožní naplnění snu o herním a multimediálním centru. Podle slov výrobce v sobě Ridge spojuje špičkovou kompatibilitu, nekompromisní přístupnost a pečlivou prostorovou efektivitu s dobře vyváženým skandinávským designem. Disponuje vnitřním prostorem pro tříslotovou grafickou kartu délky až 335 mm a všudypřítomnou ventilací poskytující působivě účinné chlazení.

Fractal Design Ridge

Velikostní kategorie skříně:Compact SFF
Rozměry (hloubka × šířka × výška):

374 × 110 × 395 mm (ve vertikální poloze)

375 × 360 × 115 mm (v horizontální poloze)

Barevné varianty:černá, bílá
Materiál kostry (naměřena tl.):oboustranně lakovaný ocelový plech cca 0,9 mm
Materiál bočnic (naměřena tl.):oboustranně lakovaný ocelový plech cca 0,9 mm
Materiál čela:hliník 6 mm, plastová mřížka, tkanina
Podporovaná velikost desek:Mini-ITX
Počet pozic 5,25“:0
Počet pozic 3,5“:0
Počet pozic 2,5“:4× interní
Maximální délka radiátorů vodního chlazení:280 mm na boku (bez grafické karty)
Pozice pro ventilátory:2× 120/140 mm na boku, 3× 80 mm na stropě
Standardně osazené ventilátory:2× 140 mm na boku
Konektory na čelním panelu:2× USB 3.0, 1× USB 3.1 Type-C, sluchátka + mikrofon
Maximální výška chladiče procesoru:70 mm
Maximální délka grafické karty:335 mm (max. výška 137 mm, šířka 57 mm)
Maximální délka napájecího zdroje:SFX-L
Hmotnost skříně:5,5 kg

Anglické slovo „Ridge“ znamená v překladu „hřeben“ a nejčastěji se používá pro označení útvarů na zemském povrchu (hřeben pohoří, hřeben písečné duny apod.). Může také označovat hřbet zvířete, ale spíše bych zůstal u předchozího významu, u něhož lze s pořádnou dávkou fantazie nějakou souvislost s testovanou skříní najít. Mám na mysli její vysoké a štíhlé tělo protažené ve směru k zádi.

Test skříně Fractal Design Ridge
i Zdroj: PCTuning.cz

Skříň Fractal Design Ridge se vyrábí ve dvou barevných variantách, a to v černé a bílé. Do dnešního testu jsem si vybral bílou variantu, která na snímcích lépe vynikne.

Balení

Testovaná skříň byla zabalena do nenápadné krabice z přírodního kartonu s minimalistickým jednobarevným potiskem. Barevnou variantu skříně indikuje papírová nálepka na jednom z boků krabice.

Test skříně Fractal Design Ridge
i Zdroj: PCTuning.cz

Ochránci planety zaplesají nad ochrannými výlisky z papíru, které chrání skříň proti poškození během dopravy a skladování. U tak malé skříně mě překvapilo nezvykle velké množství granulovaného materiálu pro absorpci případné vlhkosti. Dva opravdu objemné pytlíky osahují odhadem tak dvacetkrát větší množství granulátu, než bývá obvyklé i u velkých skříní.

Test skříně Fractal Design Ridge
i Zdroj: PCTuning.cz

V přibalené krabici najdeme část příslušenství, z něhož nejvíce prostoru zabírá podstavec skříně.

Test skříně Fractal Design Ridge
i Zdroj: PCTuning.cz
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama