Test skříně Fractal Design Ridge
i Zdroj: PCTuning.cz
Skříně, zdroje, chladiče Recenze Test skříně Fractal Design Ridge

Test skříně Fractal Design Ridge | Kapitola 9

Petr Kupský

Petr Kupský

16. 11. 2022 15:00 15

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Exteriér 3. Interiér 4. Rozborka skříně 5. Příklad montáže – základní deska, zdroj, disky
6. Příklad montáže – grafická karta 7. Příklad montáže – dokončení ve vertikální poloze 8. Příklad montáže – horizontální poloha, měření hlučnosti 9. Hodnocení a závěr

Velká malá počítačová skříň s dobrým větráním a pohledným designem hodícím se i do obývacích pokojů. Takto by se dala jednou větou charakterizovat novinka výrobce Fractal Design, zaměřená na uživatele malých sestav Mini-ITX, která zastane úlohu středně výkonné herní či multimediální stanice a může tak nahradit specializovanou herní konzoli.

Reklama

Dnes testovaná skříň Fractal Design Ridge se svou velikostí pohybuje někde na pomezí speciálních miniaturních a klasických malých skříní. Je to dáno jejím velmi štíhlým tělem a na miniaturní skříň docela velkou výškou (v případě umístění do vertikální polohy). Svým designem je laděna pro použití i v obývacích prostorách bytu, kde rozhodně nebude působit rušivým dojmem. Retroprvky v podobě ocelového pláště se zaoblenými hranami a lakovaného hliníkového čelního panelu s průduchem potaženým přírodní tkaninou budí spíše dojem nějakého stylového kusu skandinávského nábytku. Zákazník si může vybrat mezi černým, nebo bílým provedením skříně.

Test skříně Fractal Design Ridge
i Zdroj: PCTuning.cz

Zatímco klasické skříně velikostní kategorie ATX se svou konstrukcí a vnitřním uspořádáním často podobají jako vejce vejci, u miniaturních skříní je tomu spíše naopak. Při vývoji skříní pro počítačovou sestavu na bázi základní desky Mini-ITX se přístupy výrobců docela rozchází. Na trhu tak máme rozmanité skříně v podobě krychlí či kvádrů různých tvarů a velikostí, z nichž je složité vybrat ten, který nám bude nejvíce vyhovovat.

S rozdílnými tvary skříní přímo souvisí jejich prostorové možnosti a podpora komponent. Prakticky vždy se jedná o kompromisní řešení, jemuž bude nutné podřídit výběr komponent. Výrobce by měl obecně při návrhu konstrukce počítat nejen s tím, aby se všechny potřebné komponenty do skříně vešly, ale aby také ve stísněném prostoru byly schopny optimální funkce. Většinou budeme ve svém výběru omezeni na komponenty nižší výkonové kategorie s všeobecně nižší produkcí odpadního tepla.

Test skříně Fractal Design Ridge
i Zdroj: PCTuning.cz

Fractal Design se u modelu Ridge pokusil navrhnout skříň, která by měla velikost a tvary blízké nejnovějším modelům speciálních herních konzolí, a přitom by umožnila instalaci i výkonnějších komponent. Velká pozornost byla přitom věnována speciálně vyhrazenému prostoru pro grafickou kartu, jehož účinné větrání podpořila dvojice standardně dodávaných 140mm ventilátorů.

Test skříně Fractal Design Ridge
i Zdroj: PCTuning.cz

Podle očekávání je dílenské zpracování skříně na vysoké úrovni. Všechny díly do sebe přesně zapadají, jejich demontáž a opětovné sestavení je bez komplikací a vcelku velmi pohodlné. Možnost rozložení skříně na jednotlivé díly usnadňuje také vestavbu komponent sestavy. U relativně malé skříně o objemu 12,6 litrů je překvapivé použití nadstandardně silných plechů tloušťky 0,9 mm. Čelní panel z 6mm anodizovaného hliníku je doslova luxusním prvkem, který nacházíme spíše u komponent Hi-Fi audiotechniky.

Test skříně Fractal Design Ridge
i Zdroj: PCTuning.cz

O prostorových možnostech skříně Fractal Design Ridge bylo již mnoho řečeno v předchozích kapitolách. Štíhlá skříň přirozeně není určena pro vestavbu těch nejvýkonnějších komponent současnosti s mohutnými chladiči. Ideální bude pro sestavy střední třídy s energeticky méně náročnými procesory (se vzduchovými chladiči do výšky 70 mm) a s grafickými kartami kompaktnějších rozměrů.

Účinné chlazení interiéru skříně umožní bohaté děrování všech krycích panelů. Pohyb vzduchu pak zajistí dvojice standardně dodávaných 140mm ventilátorů Aspect 14 PWM. Tyto ventilátory mají poměrně vysoké výchozí otáčky 540 RPM, které ale dokážou vzduch uvnitř skříně dostatečně rozpohybovat a za provozu sestavy pak není nutné jejich zvyšování. S vyšší rychlostí totiž úměrně roste hlučnost až do nepříjemné intenzity. V projevu ventilátorů jsem však nezaznamenal žádné rušivé prvky (brum, cvrlikání ložisek a podobně).

Test skříně Fractal Design Ridge
i Zdroj: PCTuning.cz

Abych jen nechválil, jedna docela důležitá věc mně chyběla. To jsou prachové filtry u průduchů, kterými bude vzduch nasáván do útrob skříně. Očekával bych filtr před napájecím zdrojem a chladičem procesoru, a také před dvojicí 140mm ventilátorů skříně. Chápu, že prachový filtr za 2mm otvory průduchů by znamenal další překážku pro volný průchod vzduchu, zejména po zanesení filtru, ale to se dalo konstrukčně řešit například zvětšením otvorů. Takto musíme počítat s tím, že namísto čištění filtru budeme prach odstraňovat přímo z povrchu komponent.

Test skříně Fractal Design Ridge
i Zdroj: PCTuning.cz

Zřejmě z estetických důvodů se konektorová výbava čelního panelu omezila jen na nejnutnější prvky, mezi nimiž naštěstí nechybí moderní konektor USB 3.1 Type-C. Bílá LED kontrolka spuštění sestavy se decentně ukrývá za textilním potahem čelního panelu. Z tradičních prvků zde chybí tlačítko Reset a kontrolka aktivity disku.

Test skříně Fractal Design Ridge
i Zdroj: PCTuning.cz

Za zajímavou vlastnost skříně považuji možnost upevnění stojanu ve třech pozicích, přičemž v té výchozí bude skříň provozována ve vertikální poloze. Další dvě pozice stojanu umožňují provozování v poloze horizontální, díky čemuž se skříň vměstná i do úzké přihrádky nábytkové stěny, nebo mezi komponenty Hi-Fi sestavy.

Test skříně Fractal Design Ridge
i Zdroj: PCTuning.cz

Na závěr jsem si nechal posouzení ceny, za níž by mělo být možné testovanou skříň zakoupit. Doporučená cena výrobce činí 129,99 dolarů. Pokud tuto částku převedu na naši měnu a přidám 21% DPH, dostanu se na cenu 3 850 Kč. Podle předběžné informace by zaváděcí cena na CZC měla činit 4299 Kč. Rozdíl uvedených cen lze zřejmě přičíst na vrub aktuálně velmi drahé dopravy.

Test skříně Fractal Design Ridge
i Zdroj: PCTuning.cz

Přímý konkurent testované skříně se na našem trhu hledá nesnadno, neboť konkurenční skříně většinou nemají podobně malý objem cca 13 litrů a současně štíhlý tvar s možností vestavby rozměrné grafiky. Pokud bychom oželeli štíhlý tvar a možnost provozování ve vertikální i horizontální poloze, tak za konkurenci lze považovat citelně levnější skříně Cooler Master MasterBox NR200P, LIAN-LI DAN A4-H2O A3, Fractal Design Era, nebo větší (širší a vyšší) PHANTEKS Evolv Shift 2. Možnost polohování pak nabízí skříň ASUS ROG Z11, která je ovšem ve všech rozměrech citelně větší.

Test skříně Fractal Design Ridge
i Zdroj: PCTuning.cz

Za zapůjčení skříně a napájecího zdroje do testovací sestavy děkujeme společnosti Fractal Design.

Test skříně Fractal Design Ridge
i Zdroj: Fractal
Fractal Design Ridge

Verdikt

Fractal Design Ridge zaujme svým štíhlým tělem ve dvou barevných variantách, a také svým designem ve stylu skandinávského nábytku, který dobře zapadne i do reprezentativních obývacích prostor. Atraktivní skříň, svým tvarem připomínající herní konzoli, lze provozovat jak ve vertikální, tak i v horizontální poloze. Promyšlený a účinně větraný vnitřní prostor je připraven i pro instalaci plnohodnotné herní počítačové sestavy střední třídy. U všech konstrukčních částí skříně je patrné kvalitní dílenské zpracování, přičemž celkově vysokou pevnost zajišťují plechy tloušťky 0,9 mm. Rozměrné ventilační průduchy by si však zasloužily doplnění jemných prachových filtrů, na něž se poněkud zapomnělo. Za tento prohřešek si jinak takřka dokonalá skříň odnáší nižší ohodnocení pouze stříbrnou medailí.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

Dvě barevné varianty; pohledný skandinávský design
Výběr mezi vertikální, nebo horizontální provozní polohou
Celokovová konstrukce (s výjimkou podstavce); bez viditelných kotevních prvků
Kvalitní dílenské zpracování; použití plechu tloušťky 0,9 mm
Hliníkový 6mm čelní panel s průduchem potaženým přírodní tkaninou
Možnost osazení až 280mm radiátoru vodního chlazení
Podpora grafiky délky do 335 mm (max. výška 137 mm, šířka 57 mm)
Dva 140mm ventilátory s PWM ve standardní výbavě
Pozice pro 4 disky formátu 2,5“, gumové nalepovací podložky
I/O panel s konektorem USB 3.1 Type-C
Absence prachových filtrů
Chybí kontrolka aktivity disku a tlačítko Reset

Udělené ocenění

PCTuning silver

PCTuning Silver Award, listopad 2022, pro Fractal Design Ridge, za účinně větranou Mini-ITX počítačovou skříň s pohledným designem

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama