test-ssd-disku-co-vas-zajima-a-jake-modely-byste-uvitali
Novinka Test SSD disků - co vás zajímá a jaké modely byste uvítali?

Test SSD disků - co vás zajímá a jaké modely byste uvítali?

Jan Černý

Jan Černý

12. 7. 2010 15:15 6

Díky klesajícím cenám začínají být SSD disky stále oblíbenější. Co ztrácejí na kapacitě, to dohánějí na rychlosti. V předchozí anketě jste si vybrali kapacitu 64 GB, ale dnes můžete rozhodnout, jaké značky budeme testovat.

Reklama

Pevné disky patří od pradávna k největším brzdám osobních počítačů. Hlavní slabinou, alespoň těch klasických mechanických, je nízká přenosová rychlost a pomalé přístupové časy. Přesto se jejich konce z důvodu nízké ceny při zachování vysoké kapacity v nejbližších letech asi jen tak nedočkáme. A právě kvůli náročným uživatelům si svoji cestičku na trh našly SSD disky.

Díky klesajícím cenám nalezneme na trhu Solid State Drive celou řadu. Ne všechny jsou tak dobré a není výjimkou, že jeden výrobce nabízí 20 různých modelů s rapidně rozdílnými vlastnostmi. Přestože máme na trhu třetí generaci disků, není žádnou garancí, že SSD s SLC čipy bude rychlejší než SSD s „pomalými“ MLC čipy. Vstupenkou do pevné kategorie jsou levné 32GB hračky vhodné díky nízké spotřebě do notebooků a netbooků. Jejich parametry se příliš neliší od kvalitních flashdisků. Stačí však dva tisíce připlatit a rázem jste v jiné lize! 64 GB, poslední generace SandForce řadiče, TRIM a další vychytávky, které rozhodně nejsou k zahození.

Test SSD disků - co vás zajímá a jaké modely byste uvítali?
i Zdroj: PCTuning.cz


Patriot Inferno se řadí díky SandForce řadiči a povedenému firmwaru ke špičce, bude však stačit na Intel?

O víkendu jsem prošel nabídky výrobců a desítky kvalitních zahraničních testů na serverech Anandtech, Benchmark Reviews, Guru3D, Legit Reviews, Tweak Town a X-bit labs. Pokud jste nedočkaví, doporučuji právě velké srovnávací přehledy na Anandtechu, pitvy do posledního šroubku na Benchmark Reviews a testy RAID řadičů na Tweaktownu. Na závěr toho všeho následovala kontrola českých obchodů a vytvoření předběžného seznamu. Ve srovnávacím testu by tedy neměli chybět zástupci značek A-Data, Corsair, Intel, Kingston, OCZ a popřeje-li nám trošku štěstíčka, budou i disky od Apaceru, Patriotu, Team Group a Transcendu.


Seagate Momentus XT – 500GB hybridní novinka pro notebooky obsahující 4GB rychlé SLC paměti

Přestože sluníčko opravdu pálí a je lepší méně pracovat, nudit se s námi rozhodně nebudete. Pokusíme se zajistit i nový hybridní disk pro notebooky od společnosti Seagate – Momentus XT. Tento rychlý 7200 ot./min. disk pro notebooky o kapacitě 500 GB, který obsahuje rychlou 4GB SLC paměť a díky upravenému firmwaru dokáže optimalizovat častěji spouštěné aplikace. A je tedy na snadě, zda jej za 3 500 Kč raději nekoupit místo levného 32GB SSD disku.

Prosíme o vyjádření Vašeho názoru na modely, jenž byste chtěli ve srovnání vidět na naše fórum nebo pod tuto aktualitu. Děkujeme.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama