The Wall Street Journal Gate: PewDiePie a pád tradičních médií
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek The Wall Street Journal Gate: PewDiePie a pád tradičních médií

The Wall Street Journal Gate: PewDiePie a pád tradičních médií | Kapitola 6

Michal Rybka

Michal Rybka

24. 2. 2017 10:00 30

Seznam kapitol

1. Pád tradičních médií 2. David a Goliáš, ale kdo je kdo? 3. Dáme Vám prostor... 4. Stáhněte to! 5. Nic proti ničemu 6. Taková novodobá žurnalistika

Poslední týden se řeší tak zvaná kauza kolem youtubera PewDiePie. Tři stateční novináři z The Wall Street Journalu prošli jeho videa a odhalili, že blonďatý švédský komik je ve skutečnosti antisemita a nacista. Kvůli tomu přišel o vlastní pořad na YouTube a Disney s ním ukončil spolupráci. Skandál ale není na jeho straně, ale na straně WSJ.

Reklama

Mainstreamová média prošla složitým vývojem. Za jejich absolutní vrchol považuji kauzu Watergate (1972), kde Carl Bernstein a Bob Woodward z The Washington Post začali rozkrývat skandál kolem Richarda Nixona, který skončil jeho abdikací. Vznikl o tom taktéž skvělý film All The President's Men (1976), který ukazuje sílu investigativní žunalistiky – ale spojené také s novinářskou zodpovědností. Víceméně celý film popisuje snahu ověřovat a hledat zdroje, je to tour de force kvalitní žurnalistiky.

The Wall Street Journal Gate je antitezí Watergate – tři novináři, hnaní potřebou získat čtenost, se pustí do lovu na komika, který si dělá svoji tvorbu sám – v pokusu dokázat sílu „starých médií“. Odporným, manipulativním, doslova komunistickým způsobem sestříhají jeho tvorbu a udělají z něj nepřítele společnosti.

Víte co, WSJ? První krok jste vyhráli, Kjellberg zpanikařil a udělal daná videa soukromá. Zatím se vás lekl, protože racionálně nezhodnotil poměr sil – úplně stejně, jako vy jste nezhodnotili poměr sil. Jenomže pak přišel Sargon of Akkad a protože má střízlivý odstup, zhodnotil situaci racionálně. Opět opakuji: Podívejte se na jeho video The Enemy of the People.

Tradiční média umírají – a umírají o to rychleji, čím více se schovávají za paywally. I velká tradiční média se začínají obracet k bulvárním postupům a hledají skandál tam, kde není. Pokud chtěl WSJ hledat fašismus, najde ho na mnoha místech – ale ne u PewDiePie. Kjellbergův humor je sice stupidní a na míle vzdálený například South Parku, ale je to humor. Když ho nevydýcháte, nedívejte se na něj, na South Park se taky každý nedívá.

To, o co se pokusili „Tři mušketýři“ z WSJ, byla jasná likvidace. Úkol zněl jasně: Ten týpek na YouTube nesmí projít. Nesmí se stát, že etablované staleté mediální organizace překonal někdo, kdo sedí sám před kamerou a mele si do ní co ho napadne. Musíme ho zničit.

Ale začíná se ukazovat, že to nebude tak jednoduché. Nepozorována médii, rozrostla se YouTube komunita nejen o nové generace hloupých tvůrců, kteří hledají „to nejnižší možné dno“, ale vyrostly tam zajímavé kanály, z nichž některé jsou opravdu brilantní a respektováníhodné. Možná jsou zatím malé, ale – nikdy nevíte, kde přijde synergie. Jednoho dne se setkají velice populární kanály s těmi opravdu inteligentními. A pak přijde katastrofa pro tradiční média, protože nová média definitivně dospějí.

Už to začíná: PewDiePie prý začal odebírat kanál Sargon of Akkad.

PS.: Rozčiluje vás stejně jako mě, kam The Wall Street Journal padl? Naštěstí žijeme v dobách internetu a můžeme se s nimi podělit o naše názory. Podívejte se na všechna videa, udělejte si vlastní názor, a pokud se chcete s The Wall Street Journal podělit o názor na jejich zaměstnance Rolfe Winklera, Jack Niciase a Bena Fritze, můžete jim ho napsat na email wsj.ltrs@wsj.com

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama