Trápí vás horký backplate u GPU? Tak tyhle chladiče vám moc nepomohou
i Zdroj: Se svolením der8auer
Novinka Trápí vás horký backplate u GPU? Tak tyhle chladiče vám moc nepomohou

Trápí vás horký backplate u GPU? Tak tyhle chladiče vám moc nepomohou

Miroslav Ježek

Miroslav Ježek

9. 5. 2023 13:55 69

Horká grafika vytápějící skříň není optimální. Ostatní komponenty trpí, vzduch houstne a v létě si ještě přitápět je pošetilé. Dnešní chladiče toho zvládnou hodně, ale co ten horký backplate?

Reklama

Grafiky mají chladiče obvykle dimenzované tak, aby zvládaly běžné zatížení a udržely kartu v přijatelných mezích. Kromě velkého chladiče čipu a pamětí sedí na druhé straně backplate, který celou kartu zpevňuje a rovněž pomáhá trochu s chlazením. Co kdybychom tedy na backplate šoupli ještě nějaké extra chlazení? Známý pokustón a vynálezce der8auer (a příležitostně i overclocker) koupil na čínské burze levného haraburdí Aliexpress dva chladiče určené právě pro zadní kryt, nebo-li backplate.

První obluda vypadá jako několik měděných žeber na sobě a s dvěma větráky uprostřed. Montáž spočívá v plácnutí na kryt a poté utažení stahovacích pásek, které hezky ohnou ony měděné žebra. Výsledkem je snížení teploty krytu o 5°C, ale na celkové teploty GPU to nemělo vliv.

 Druhá zhůvěřilost má podobu měděné desky, z které vedou tři ohnuté heatpipe s klasickým chladičem. Kuriózní je povrchová úprava – asi někomu došla barva ve spreji nebo se dotyčný rozhodl, že zpola obarvený chladič je až dost. Na chladič byl ještě přidán další větrák a kupodivu celé tohle hnusné řešení snížilo teplotu backplate o 9°C a GPU o 4°C. 

Nicméně takovéto punkové chlazení bylo in někdy před dvaceti lety. Navíc tyto „chladiče“ stojí kolem 40 dolarů. Raději si kartu podvoltujte nebo optimalizujte průtok vzduchu ve skříni. Z toho bude větší užitek a zadarmo. 

Grafiky s normálně vypadajícím chlazením najdete na CZC

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama