TSMC vybuduje v USA novou továrnu za několik miliard dolarů
i Zdroj: TSMC
Novinka TSMC vybuduje v USA novou továrnu za několik miliard dolarů

TSMC vybuduje v USA novou továrnu za několik miliard dolarů

David Švrček

David Švrček

9. 4. 2024 09:40 1

Tchajwanské TSMC investuje rekordních 65 miliard dolarů do továrny v Arizoně, posiluje tak pozici USA na trhu s polovodiči. Získá prostředky ze zákona CHIPS.

Reklama

Tchajwanský polovodičový gigant TSMC se snaží udělat z USA další „Tchaj-wan“ v oblasti polovodičů. Nedávno podepsal dohodu s americkým ministerstvem obchodu, díky níž mu bude poskytnuto 6,6 miliardy USD podle zákona CHIPS. O tomto zákoně jsme vás již informovali v souvislosti s Intelem, který z něj také získá nemalé finance. 

TSMC také plánuje v Arizoně vybudovat třetí továrnu, aby uspokojil rostoucí poptávku po technologiích. Celkový kapitál investovaný v Arizoně dosáhne 65 miliard USD, což je rekordní částka, která byla firmou ze zahraničí investována do USA.

TSMC vybuduje v USA novou továrnu za několik miliard dolarů
i Zdroj: TSMC

Zákon CHIPS umožňuje TSMC udělat investici a nabídnout nejmodernější výrobní technologie křemíkových součástek ve Spojených státech. TSMC podrobně popsal plány, které budou použity v arizonských továrnách. První z nich využije 4nm technologii v první polovině roku 2025. Dále plánuje začít 2nm výrobní proces do roku 2028 a masovou výrobu 3nm čipů. 

Americké závody TSMC budou klíčové pro technologické giganty, jako jsou AMD a NVIDIA, protože domácí výroba zajistí spolehlivější tok dodávek a bude atraktivní pro potenciální zákazníky. Samotnému USA také vzroste ekonomika a postavení na trhu s těmito součástkami.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama