Umělá inteligence už umí předpovídat i nejčastější živelnou katastrofu - povodně
i Zdroj: Gencraft AI
Novinka Umělá inteligence už umí předpovídat i nejčastější živelnou katastrofu - povodně

Umělá inteligence už umí předpovídat i nejčastější živelnou katastrofu - povodně

Miroslav Ježek

Miroslav Ježek

22. 3. 2024 14:10 1

Takže až budou povodně, dostaneme týden předem echo, abychom nakoupili kánoe. Prosil bych ještě AI, která mi předpoví výherní čísla do sportky.

Reklama

Google má pro umělou inteligenci další džob, předpovídat povodně a tím zachránit životy a majetek. Nový model AI je trénovaný na běžně dostupných historických datech - hladinách řek, satelitních předpovědích počasí, stavu zeminy a datech z průtokoměrů. Poté se AI testovala na nespočtu simulací povodní v různých oblastech. Výsledkem je systém, který umí předpovědět zdivočelou vodu až týden dopředu, častěji do pěti dní, a to i v oblastech, kde je nedostatek dat pro analýzu. Třeba u řek, kde nejsou instalované průtokoměry.

Povodně jsou nejběžnějším typem přírodních katastrof a jsou zodpovědné za roční finanční škody ve výši zhruba 50 miliard dolarů po celém světě. Google si od věštitelské AI slibuje, že v celosvětovém měřítku pomůže zabránit škodám na životech a majetku - jejich AI je v predikci úspěšnější, než současné systémy včasného varování. Škoda, že jsme něco takového neměli u nás v Kocourkově v roce 2002.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama