v-ceske-republice-se-prodalo-loni-pres-3-4-milionu-mobilnich-telefonu
Novinka V České republice se prodalo loni přes 3,4 milionu mobilních telefonů

V České republice se prodalo loni přes 3,4 milionu mobilních telefonů

Mirek Kočí

Mirek Kočí

11. 4. 2016 13:00

V ČR stoupl meziročně prodej mobilních telefonů o tři procenta na více než 3,4 milionu kusů. Chytré telefony přitom tvořily tři čtvrtiny prodejů. Uvedla to analytická firma GfK.

Reklama

Celosvětově se loni prodalo 1,5 miliardy chytrých telefonů, což je o sedm procent více než v roce 2014. Tento nárůst však byl částečně oslaben meziročním poklesem globální průměrné prodejní ceny o dvě procenta, což oproti předchozímu roku vedlo jen pětiprocentnímu zvýšení obratu na 399 miliard dolarů.

Ve střední Evropě se meziročně prodalo o čtyři procenta více chytrých telefonů, a to zejména díky výraznému 36procentnímu přírůstku v Polsku. V důsledku politických a ekonomických problémů poklesla poptávka meziročně v Rusku o 7 a na Ukrajině o 14 procent. Prodejům se naopak dařilo v západní Evropě. Růst byl zaznamenán ve Francii, Německu i Velké Británii.

Podíváme-li se na trh mobilních telefonů v České republice, celkově se prodalo v ČR za rok 2015 přes 3,4 milionu mobilních telefonů. Segment smartphonů, jakožto klíčová kategorie, tvořil za toto období tři čtvrtiny prodaných telefonů.

Ve srovnání s předešlým rokem došlo ke zvýšení poptávky napříč všemi cenovými kategoriemi, přičemž byl zaznamenán výrazný posun k luxusnějším výrobkům (za cenu 500 dolarů a vyšší). Pokračuje také přechod k přístrojům vybaveným LTE a modelům s větším displejem.

Mobilní telefony s pětipalcovým a větším displejem tvořily 71 procent chytrých telefonů prodaných v tomto čtvrtletí oproti 53 procentům prodaným za stejné období roku 2014. Podíl chytrých telefonů s LTE dosáhl úrovně, jež představuje téměř úplné nasycení trhu.

V České republice se prodalo loni přes 3,4 milionu mobilních telefonů
i Zdroj: PCTuning.cz

Zdroj: Gfk TZ

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama