v-listopadu-vzrostl-pocet-kyberutoku-spojenych-s-vyderacskymi-hrozbami-o-10-procent
Novinka V listopadu vzrostl počet kyberútoků spojených s vyděračskými hrozbami o 10 procent

V listopadu vzrostl počet kyberútoků spojených s vyděračskými hrozbami o 10 procent

Mirek Kočí

Mirek Kočí

21. 12. 2016 09:00 1

Check Point zveřejnil nejnovější Index hrozeb, podle kterého v listopadu rostl počet ransomwarových útoků Locky a Cryptowall o deset procent. Zveřejněn byl i žebříček nejrozšířenějších malwarových rodin a seznam zemí, které jsou nejčastěji terčem kyberútoků.

Reklama

Česká republika se v listopadu sice posunula o 11. míst ze 115. pozice na 104., ale i nadále tak patří v těchto měsících mezi nejbezpečnější země. Naopak Slovensko se ze všech zemí vůbec nejvýrazněji posunulo mezi nebezpečné země, když se v listopadu vyhouplo z 99. místa na 42. příčku. Mezi bezpečnější země se posunulo Bělorusko, které po říjnovém nárůstu kyberútoků zaznamenalo klidnější měsíc a o vrátilo se ze 33. pozice na bezpečnější 112. příčku. Na prvním místě se v Indexu hrozeb umístila třetí měsíc za sebou Botswana.

Check Point upozorňuje na stále velmi vysoký počet aktivních malwarových rodin i kyberútoků. Pokračuje také trend z letošního října a ransomware Locky je stále nebezpečnější. V listopadu počet těchto útoků vzrostl o dalších 10 procent a podobně rostl i ransomware Cryptowall, který byl celkově pátým nejčastějším malwarem.

Index hrozeb ukazuje nárůst hrozeb pro podnikové sítě, zejména co se týče ransomwaru. Organizace často raději zaplatí výkupné, aby se dostaly ke svým souborům. Pro kyberzločince se tak jedná o velmi atraktivní a lukrativní útočnou metodu. HummingBad zůstává osmý měsíc v řadě nejčastěji použitým malwarem k útokům na mobilní zařízení.

Conficker byl opět nejčastěji použitým malwarem k útokům na podnikové sítě a byl zodpovědný za 15 procent všech detekovaných útoků. Na druhém místě se umístil ransomware Locky, který byl použit u 6 procent útoků, a malware Sality na třetím místě měl na svědomí 5 procent útoků. Celkově Top 10 malwarových rodin bylo zodpovědných za 45 procent všech známých útoků.

V listopadu vzrostl počet kyberútoků spojených s vyděračskými hrozbami o 10 procent
i Zdroj: PCTuning.cz

Zdroj: Check Point TZ

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama