v-srpnu-rostl-pocet-kyberutoku-na-ceske-organizace-nejcasteji-skrze-kryptominery
Novinka V srpnu rostl počet kyberútoků na české organizace, nejčastěji skrze kryptominery

V srpnu rostl počet kyberútoků na české organizace, nejčastěji skrze kryptominery

Mirek Kočí

Mirek Kočí

16. 9. 2020 13:00

Během července klesal počet kyberútoků na české organizace a na začátku srpna se propadl až na 336 kyberútoků týdně na jednu organizaci, vyplývá to z dat kyberbezpečnostní společnosti Check Point Software Technologies.

Reklama

Celosvětový průměr se poslední dva měsíce přitom drží kolem 500 kyberútoků týdně na jednu organizaci. Srpen pak přinesl opět nárůst, na konci minulého měsíce se týdenní počet kyberútoků na jednu organizaci v ČR a ve světě vyrovnal a dosáhl hodnoty 471.

Škodlivé soubory se do českých organizací snažily v srpnu dostat především prostřednictvím webových stránek (76 %), prostřednictvím e-mailů distribuovali útočníci 24 % škodlivých souborů. Celosvětově je situace zcela opačná, přes webové stránky bylo distribuováno jen 11 % škodlivých souborů, zatímco 89 % bylo šířeno e-maily.

Škodlivé soubory distribuované v e-mailech jsou nejčastěji soubory s koncovkou .exe (38,9 %), na druhé místo se posunuly škodlivé soubory s koncovkou .doc (29,3 %), které zkraje roku byly zanedbatelné. Následují .rtf (14,1 %) a .xlsx (12,3 %). Celosvětovému žebříčku vévodí překvapivě jednoznačně formát .doc (62,7 % škodlivých souborů distribuovaných e-maily), který na druhou příčku odsunul .exe (18,9 %). Následují .xlsx (6,3 %) a .rtf (4,2 %). Naopak se propadl formát pdf.

V srpnu rostl počet kyberútoků na české organizace, nejčastěji skrze kryptominery
i Zdroj: PCTuning.cz

U škodlivých souborů distribuovaných prostřednictvím webových stránek je situace v České republice jednoznačná, ale zcela jinak než na začátku roku, kdy 97,8 % takových souborů mělo koncovku .pdf. V srpnu vládl formát .doc (97,1 %). Ve světě je situace mnohem vyrovnanější. 37,5 % škodlivých souborů má koncovku .exe, 21,2 % .doc, 10,7 % .js, 9,1 % .dll. Pdf mělo „jen“ 6,2 % a oproti počátku roku byl tento formát kyberzločinci využíván celosvětově podstatně méně.

„Od začátku března zvolna klesá počet útoků na mobilní zařízení. V srpnu čelilo nějakému mobilnímu útoku 1 ze 79 mobilních podnikových zařízení a každá třetí škodlivá webová stránka, na kterou se uživatelé z mobilních zařízení dostali, byla phishingová stránka,“ dodál Pavel Krejčí, Security Engineer ve společnosti Check Point.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama