Válka mobilních procesorů: Kdo bude příštím králem výkonu telefonů?
i Zdroj: Vygenerováno pomocí Copilot - Bing AI
Novinka Válka mobilních procesorů: Kdo bude příštím králem výkonu telefonů?

Válka mobilních procesorů: Kdo bude příštím králem výkonu telefonů?

David Švrček

David Švrček

30. 1. 2024 07:18 9

Na sociální síti X se včera objevily zajímavé informace o výkonu připravovaných mobilních procesorů v benchmarku Geekbench 6 a Antutu. MediaTek Dimensity 9400 se nenechá zastrašit ani čipem Apple M3!

Reklama

V loňském roce jsme sledovali silný konkurenční boj mezi čipy MediaTek, Snapdragon, Exynos a Apple. Každý z výrobců těchto procesorů se předháněl v tom, kdo bude tím nejlepším. Uživatel sociální sítě X, @negativeonehero, ukázal údajné snímky z CPU benchmarků Antutu a Geekbench 6.

Snapdragon 8 Gen 4 si v testu Antutu odnesl 3 133 570 bodů, v Geekbench 6 pak ve vícejádrovém testu 10628 bodů. Tuto hodnotu můžeme srovnat s jeho předchůdcem, 8 Gen 3 získal loni nejvíc 7249 bodů. Ze spekulací je taktéž patrné, že Snapdragon se vydá cestou MediaTeku a namísto úsporných jader nasadí více výkonných, aby tak zvedl hrubý výkon čipu.

Benchmark Snapdragonu 8 Gen 4
i Zdroj: X/ @negativeonehero
Benchmark Snapdragonu 8 Gen 4

Výkon 8 Gen 4 je jistě úchvatný, ale podívejme se na zoubek daleko silnějšímu procesoru. Dimensity 9400 od MediaTeku totiž poráží nejen Snapdragon, ale také ARMový počítačový procesor Apple M3. V benchmarku Antutu si čip vysloužil skóre 3 449 366 bodů, což je současný rekord. Ve vícejádrovém testu Geekbench 6 pak 11739 bodů, což je o víc jak 1000 bodů oproti Snapdragonu 8 Gen 4 nebo právě Apple M3. Abychom ale procesor jen nevychvalovali, ve výkonu na jedno jádro Dimensity 9400 získává 2776 bodů, což je o nepatrný kousek méně než u Snapdragonu 8 Gen 4 se 2845 body.

Benchmark Dimensity 9400
i Zdroj: X/ @negativeonehero
Benchmark Dimensity 9400

Jistě se v letošním roce budeme dívat na velice vyostřený konkurenční boj. Samozřejmě, tato data je třeba brát stále s rezervou, neboť pochází z jednoho zdroje. Na finální verdikt si budeme muset ještě chvíli počkat. Hrubý výkon také není vše, někteří odborníci se u nových čipů obávají problémům s přehříváním se právě kvůli vyššímu počtu výkonných jader.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama