Vapor chamber u Radeonu RX 7900 XTX pod drobnohledem – co může způsobovat problém s teplem?
i Zdroj: der8auer EN
Novinka Vapor chamber u Radeonu RX 7900 XTX pod drobnohledem – co může způsobovat problém s teplem?

Vapor chamber u Radeonu RX 7900 XTX pod drobnohledem – co může způsobovat problém s teplem?

Miroslav Ježek

Miroslav Ježek

3. 1. 2023 19:20 32

Včera jsme informovali o možných problémech a přehřívání u výše jmenovaných karet. Dnes se objevily nové informace, že za potížemi může být nedostatečné množství chladicí kapaliny u některých kusů.

Reklama

Jak jsme psali v této novince, referenční Radeony RX 7900 XTX se mohou přehřívat a následně snižovat frekvence. Netýká se to karet partnerů firmy AMD s nereferenčním chlazením. Německý overclocker a kutil der8auer ve svém videu kartu analyzoval a došel k závěru, že příčinou je zřejmě chladič, nebo lépe řečeno vapor chamber (pracuje na principu odpaření a kondenzace kapaliny v chladiči). Dnes der8auer vydal nové video, ve kterém chladič otevřel pomocí CNC a detailně jej prozkoumal.

Ukázal interní strukturu, materiál a místa, kde by se kapalina měla kondenzovat. Bohužel však kvůli CNC nebylo možné zjistit, kolik kapaliny bylo uvnitř. Nicméně podle průzkumu došel der8auer k tomu, že chladič samotný je vyrobený dobře, nejsou v něm chyby a neobjevil nic, co by mělo způsobovat špatnou funkci. Poradil se tedy s Igorem Wallossekem, ten se následně spojil s prodejcem vapor chamber chladičů a z jejich pohledu se příčinou zdá být nedostatek kapaliny v chladiči. Pouhých pár chybějících mililitrů stačí k tomu, aby se problém s přehříváním objevil. Zatím to však není s určitostí potvrzené. Holt bude třeba dál bádat.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama