vedci-vyvinuli-efektivnejsi-a-levnejsi-oled-displeje
Novinka Vědci vyvinuli efektivnější a levnější OLED displeje

Vědci vyvinuli efektivnější a levnější OLED displeje

Ondřej Košťál

Ondřej Košťál

13. 11. 2013 06:00 5

Molekuly v OLED displejích vyvinutých na univerzitě Bonn a Regensburg jsou schopny déle uchovávat elektrický náboj a zvyšují tedy pravděpodobnost, že se záporně nabité částice střetnou a vznikne tak světlo.

Reklama

Výzkum nových levnějších a efektivnějších OLED panelů pochází z univerzity Bonn a Regensburg. Podle nich jsou současné OLED panely velmi neefektivní, až 75 % elektrické energie je přeměněno ve zbytkové teplo, místo vyzařovaného světla. Efektivita se dá samozřejmě zvýšit, ale jen přidáním vzácných kovů, jako například platina nebo iridium.

V současných OLED displejích náboje neudrží energii moc dlouho a musí pozitivní a negativní náboj rychle srazit. Díky magnetickému poli se to ale ne vždy povede. Náboj pak ztratí energií, kterou ze sebe vydá ve formě tepla. Kvůli zvýšení efektivity a lepšímu usměrnění nábojů jsou do OLED panelů přidávány výše zmíněné těžké kovy. Ve skutečnosti je to tedy displej M-OLED (metal-organic light emiting display).

Vědci vyvinuli efektivnější a levnější OLED displeje
i Zdroj: PCTuning.cz

Profesor fyziky na univerzitě Regensburg, Dr. John Lupton, vysvětlil, v čem je jejich OLED displej jiný. „V našem OLED displeji dokáží molekuly uchovat elektrický náboj mnohem delší dobu.“ „Elektrické náboje se sice srazí později, ale srazí a vytvoří světlo, místo toho, aby energii ztratily.“ Více detailů bohužel nebylo uvedeno.

Nové, levnější a efektivnější displeje by se opět měly používat ve všech typech elektroniky, jako současné OLED displeje, tedy mobilní telefony, tablety nebo televize.

Zdroj: 1, 2

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama