Větrák uprostřed chladiče, Nvidia připravovala pro zrušený model grafiky speciální chlazení
i Zdroj: Nvidia
Novinka Větrák uprostřed chladiče, Nvidia připravovala pro zrušený model grafiky speciální chlazení

Větrák uprostřed chladiče, Nvidia připravovala pro zrušený model grafiky speciální chlazení

David Jiránek

David Jiránek

31. 7. 2023 14:40 39

Okolo zrušené grafiky RTX 4090 Ti se stále točí pozornost. Do rukou leakera se totiž dostal jeden z možných chladičů, který disponuje třetím větráčkem. Na tom by nebylo nic divného, kdyby Nvidia nezakomponovala tento ventilátor přímo do nitra chladiče.

Reklama

Jak uchladit extrémně výkonnou grafiku? Cest je několik, Nvidia zvažovala chladič zabírající 4 sloty a zřejmě i osazení dodatečného větráčku. Komu do rukou přišla referenční verze jedné z posledních RTX grafik, tak ví, že se Nvidia pustila do relativně originálního konceptu využívajícího dva větráky, každý osazený z jiné strany. Podle uniklých fotek mohla RTX 4090 Ti / Ada Titan obdržet jeden dodatečný větrák umístěný přímo mezi žebrováním.

Jde o méně používaný koncept a podobné zakomponování ventilátoru doprostřed mezi dvojici žebrování radiátorů známe spíše z konvenčních chladičů procesorů. Mělo jít o jednu ze zvažovaných variant chlazení.

Autor obrázků dodává, že chladič obsahoval celkem 22 heatpipes, odpařovací komoru a unikátně umístěné PCB. Zajímavým detailem je prodloužení 12VHPWR konektoru, jehož kabel je obtočen kolem samotného chladiče a působí velmi křehce.

Již z dřívějších úniků víme, že Nvidia zkoušela tuto grafiku vybavit PCB otočenou o 90°. V rámci minulých úniků se na veřejnost dostala řada fotek chladiče, avšak vždy bez prostředního větráčku. Je možné, že šlo o slepou vývojovou větev. Zároveň nelze vyloučit, že se Nvidia k tomuto konceptu časem vrátí, třeba u série RTX 50.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama