virtualni-realita-vam-zprostredkuje-pohled-na-vrazdu-ktera-se-skutecne-odehrala-rika-se-tomu-vtahujici-zurnalistika
Novinka Virtuální realita vám zprostředkuje pohled na vraždu, která se skutečně odehrála, říká se tomu "vtahující žurnalistika"

Virtuální realita vám zprostředkuje pohled na vraždu, která se skutečně odehrála, říká se tomu "vtahující žurnalistika"

Lucie Jiříková

Lucie Jiříková

27. 10. 2014 19:45 1

Nezávislý vývojáři nám nově nezprostředkovávají jen neotřelé herní zážitky, ale také rekonstrukce závažných trestných činů, které by v nás měly zanechat stopy mnohem hlubší, než zanechává obyčejná zpráva ve večerních televizních novinách. Nový trend, který je závislý výhradně na faktech a virtuální realitě, se nazývá pohlcující žurnalistika (v angličtině "immersive journalism").

Reklama

Průkopníkem na poli zprostředkovávání hrůzných činů za pomoci virtuální reality je Nonny de la Peña, novinář z Los Angeles. Tento inovátor si vzal na paškál incident z roku 2010, v němž byl pohraniční hlídkou USA umlácen k smrti mexický imigrant.

Vražda imigranta byla několika svědky zachycena na video jejich chytrého telefonu. Nonny de la Peña usvědčující videa vzal a za pomoci malého týmu vývojářů převedl co nejvěrněji do světa jedniček a nul. Nesnaží se přitom o zavedení nějakých herních principů, či zákonitostí, tato podívaná je čistě pasivní záležitostí. Prostě si nasadíte virtuální brýle (v tomto případě ty od Googlu) a podíváte se na to, jak před vámi někoho zabíjejí. To s člověkem opravdu hne, otázka však je, zdali je to potřeba? A co na to řeknou pozůstalí oběti?

Zdroj: MotherBoard

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama