vodafone-predvedl-v-karlovych-varech-prvni-5g-holograficky-hovor-v-cesku
Novinka Vodafone předvedl v Karlových Varech první 5G holografický hovor v Česku

Vodafone předvedl v Karlových Varech první 5G holografický hovor v Česku

Mirek Kočí

Mirek Kočí

30. 6. 2019 20:00 4

Vodafone uskutečnil historicky první český 5G holografický hovor. Karlovy Vary se zároveň staly místem, kde firma spustila svou první reálnou 5G mobilní síť v Česku. Nabízí, jak se dalo čekat, ohromující přenosovou rychlost.

Reklama

Na 54. Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary nemohl v sobotu 29. června přijet, přesto viceprezident Vodafonu pro technologie Milan Zíka festival navštívil. Umožnil to kapacitně extrémně náročný 5G holografický hovor.

„Holografický hovor je symbolem toho, kam už se posunuly možnosti komunikačních technologií. A nejde jen o nějaký laboratorní test. V Karlových Varech jsme spustili první českou 5G síť, která už je připravená na reálný provoz. Položili jsme tak základy pro budování gigabitové společnosti,“ uvedl Petr Dvořák, generální ředitel společnosti Vodafone Czech Republic. Síť nyní pokrývá část města a nabízí přenosovou rychlost bezmála 1 Gbit/s.

Vodafone předvedl v Karlových Varech první 5G holografický hovor v Česku
i Zdroj: PCTuning.cz

Vodafone předvedl v Karlových Varech první 5G holografický hovor v Česku
i Zdroj: PCTuning.cz

Sítě páté generace přinášejí nejen násobně vyšší přenosové rychlosti, ale také rychlou odezvu a mnohem vyšší kapacitu, která umožní připojit online mnoho datově náročných zařízení včetně senzorů nebo čidel. Kromě aplikací pro úzkopásmový internet věcí (NB-IoT) Vodafone připravuje nad 5G sítí služby a řešení pro průmysl, dopravu, energetiku, chytrá města nebo rozvoj telemedicíny.

Společnost v Karlových Varech předvedla rychlost 5G sítě nejen na chytrých telefonech, ale také na prvních modemech, které jsou určené pro pevné nebo přenosné připojení k internetu. Nad Vodafone pláž v Karlových Varech se také vznesl speciální balón s vysílačem. Ukázal, jak lze pružně vybudovat rychlou mobilní síť třeba pro oblast postiženou živelnou katastrofou nebo jak síť okamžitě kapacitně posílit během událostí, jako je Mezinárodní filmový festival.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama