Vychází Steam Deck - Valve sdílí podrobnosti o expedici, recenzenti kritizují software
i Zdroj: PCTuning.cz
Novinka Vychází Steam Deck - Valve sdílí podrobnosti o expedici, recenzenti kritizují software

Vychází Steam Deck - Valve sdílí podrobnosti o expedici, recenzenti kritizují software

David Jiránek

David Jiránek

28. 2. 2022 15:15

Handheld Steam Deck je na cestě k prvním zájemcům. Valve odstartovalo prodej nejzajímavějšího handheldu od uvedení Nintenda Switch. Embargo na plnohodnotné recenze padlo a ukazuje se, že po stránce softwaru má Valve stále co dělat.

Reklama

Den D(eck) konečně nastal. Herní handheld Steam Deck byl v první vlně odeslán zákazníkům, kteří nejrychleji potvrdili předobjednávky v minulém roce. V pátek rovněž padlo kompletní embargo na recenze a zahraniční média tak sdílela své dojmy zejména ze softwaru. Hardware jsme si probrali v nedávném článku.

První recenze na Steam Deck jsou zde, Valve vytvořilo skvělý hardware
i Zdroj: PCTuning.cz

První recenze na Steam Deck jsou zde, Valve vytvořilo skvělý hardware

Včerejším dnem padlo první embargo na hardwarové recenze handheldu Steam Deck. Většina médií si konzoli chválí, zejména po…

8. 2. 2022 13:00
1

Shrnutí recenzí Steam Decku není úplně jednoduché kvůli odlišnému přístupu jednotlivých redakcí. Valve navíc aktualizovalo SteamOS prakticky denně a v průběhu několika týdnů se operační software razantně zlepšil. Najdou se zde ovšem nedodělky a chyby. Přehlednost systému nedodává ani řada menu, které lze vyvolat různými tlačítky na zařízení. Každá nabídka se přitom váže k jiné části softwaru. Někdy jde o menu Steamu, jindy hry nebo překrytí nad hrou samotnou.

SteamOS disponuje i desktop režimem, kam lze instalovat aplikace nedostupné na Steamu. Ačkoliv tento režim poskytuje uživatelské prostředí KDE Plasma a umožňuje instalaci Discordu i her mimo Steam, nemluvě o plnohodnotném prohlížeči, pro navigaci nelze používat například páčky. Valve údajně plánuje přidat možnost instalace aplikací nedostupných na Steamu i bez zapnutí desktopového režimu.

Bude Microsoft Game Pass i na Steamu?
i Zdroj: PCTuning.cz

Bude Microsoft Game Pass i na Steamu?

Byla by to jistě zajímavá spolupráce. Vedle nakoupení hromady her si ještě šoupnete pár korun na předplatné a máte knihovnu…

28. 2. 2022 11:00

Systém na druhou stranu velmi dobře integruje nastavení výkonu i ukazatele FPS, teploty a dalších hodnot. Uživatelé si mohou nastavit TDP procesoru, frekvence grafiky a ušetřit tak baterii za cenu horšího výkonu.

Výdrž na baterii se pohybuje od 90 minut při maximálním nastavení detailů a neomezeném počtu snímků za sekundu až po 6 hodin při rozumných detailech a zapnutém VSyncu. Streamování obrazu skrze Remote Stream vybije baterii rovněž za 6 hodin.

Kritiku si zasloužilo ukládání pozic ve hře a jejich synchronizace mezi handheldem a PC. Pokud uspíte konzoli a zapnete hru na PC, vznikala chyba. Samotné uspání handheldu a rychlý návrat do hry nicméně funguje ukázkově. Během pár sekund tak lze ukončit herní štaci a následně ji obnovit.

Podpora externích ovladačů je podle Gamers Nexus excelentní se všemi vyzkoušenými gamepady napříč generacemi konzolí. Zlepšila se taky haptická odezva.

Vzhledem k rapidním aktualizacím softwaru je možné, že řada chyb a přítomných nedodělků během pár dní zmizí. Ve SteamOS stále najdeme řadu chybějících tlačítek a bugů. Přehlednost menu není ideální. Nicméně tyto věci lze opravit skrze aktualizace. Pokud Valve udrží vysoké tempo aktualizací, mohlo by v létě jít o handheld bez větších chyb za skvělou cenu.

Vychází Steam Deck - Valve sdílí podrobnosti o expedici, recenzenti kritizují software
i Zdroj: PCTuning.cz

Valve mezitím sdílelo plány na odesílání Steam Decku. Kdo vidí v obchodě termín zahájení objednávek 1. kvartál 2022, dostane e-mail s plánovanou expedicí do konce března. Společnost hodlá oznámení rozesílat vždy v pondělí. V dubnu odstartuje expedice kusů, které se mají dostat k zákazníkům ve 2. kvartálu. Plány na odeslání dalších kusů se dozvíme později.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama