vylet-do-minulosti-legenda-jmenem-atari
Hry Článek Výlet do minulosti: Legenda jménem ATARI

Výlet do minulosti: Legenda jménem ATARI

Swap

Swap

2. 5. 2003 00:00 44

Seznam kapitol

1. Začátky... 2. První počítače ... 3. 1984: zlomový rok 4. 90. léta - začátek konce

Vzpomínáte si ještě na osmdesátá léta minulého století? Pokud jste již tenkrát měli co do činění s počítači, možná jste se setkali se strojem nesoucím jméno ATARI. Pojďme společně zavzpomínat na tuto dobu a podívat se do historie této legendární značky počítačů.

Reklama

Dnes už se zdá, jako by to skoro ani nebyla pravda. Frekvenci procesorů počítáme v řádech gigahertzů, velikost pamětí a disků na gigabyty... Vždy tomu to tak ale nebylo. Možná si ještě někteří z vás vzpomenou na osmdesátá léta minulého století, kdy v Československu vládly osmibitové počítače Didaktik, PMD 85, Commodore C64 nebo ATARI. Pojďme se teď spolu podrobněji podívat na historii počítačů jedné z těchto značek - historii společnosti Atari. 

Začátky...

Společnost založil  27. června 1972 Nolan Bushnell pod jménem Atari, Inc. Bushnell nebyl v oblasti počítačů a žádným nováčkem. Již v roce 1971 zkonstruoval videohru Computer Space (pro společnost Nutting Associates), která ale ještě trochu předběhla svou dobu a neuspěla (vyrobilo se pouze asi 1500 kusů).

Výlet do minulosti: Legenda jménem ATARI
i Zdroj: PCTuning.cz

Nolan Bushnell a jeho Computer Space

Prvním produktem nové společnosti byla známá hra Pong, první skutečně rozšířená "coin-up" videohra na světě. Tedy právě Atari stálo u vzniku všech známých "požíračů drobných",  které dnes najdete v každé herně. Její vývoj nestál ani 1000 dolarů a hned poté, co byl její první exemplář umístěn v jednom baru v kalifornském Sunnyvale bylo jasné, že začíná nová éra zábavního průmyslu. Pong zaznamenal obrovský úspěch (jen v roce 1973 se prodalo skoro 10.000 kusů), proto v roce 1974 vydala Atari jeho domácí verzi - herní zařízení, které umožňovalo hrát pouze jednu hru - Pong.

Výlet do minulosti: Legenda jménem ATARI
i Zdroj: PCTuning.cz

Pong: Automatová (1972) a domácí (1974) verze

V roce 1976 se začala situace Atari přiostřovat. Ostatní společnosti na trhu se probraly ze zimního spánku a uvědomily si, že asi trochu zaspaly. Na trhu se začaly rychle objevovat domácí herní přístroje, z nichž některé Atari dost předstihly. Například systém Fairchild, prodávaný od roku 1976, už umožňoval hraní různých her, které se nahrávaly z kartridží (pro Fairchild vyšlo dohromady 26 her, které se prodávaly zhruba po 20 dolarech). Nebylo divu, že tvrdá konkurence a nedostatek kapitálu donutili Bushnella Atari v říjnu roku 1976 prodat společnosti Warner Communications (patřila pod Warner Brothers) za 28 milionů dolarů.

Ukázalo se, že prodej Warnerům byl dobrý tah. Společnost jakoby chytla druhý dech a hned v následujícím roce Atari představila svůj nový hit: Video Computer System (2600). Šlo o do té doby nejúspěšnější herní konzoly na světě a její sláva trvala v pozdějších modifikacích až do roku 1984. Je neuvěřitelné, co dokázali programátoři vymačkat ze stroje s následujícími specifikacemi:

  • Procesor 6507 (MOS) na 1,97 MHz
  • RAM o velikosti 128 Bajtů (jen první obrázek tohoto článku zabírá 250x tolik!)
  • ROM o velikosti 2, 4 nebo 8 KB (v kartridžích)
  • Rastrová grafika o rozlišení 160x192 (NTSC) nebo 160x228 (PAL), paleta 128 barev
  • Rozhraní: 2x Joystick, 1x slot na kartridž
  • Tohle celé stálo v době svého uvedení kolem 200 dolarů.

Hry se prodávaly jak o závod. Vznikaly takové tituly, jako Pac-Man, Space Invaders (Taito), Lunar Lander (první hra Atari s vektorovou grafikou), Asteroids (70.000 prodaných kusů), Battlezone (75.000 prodaných kusů), Tempest (první hra s barevnou vektorovou grafikou). Mohli bychom pokračovat dlouho a dlouho, vždyť většinu těchto her známe v různých úpravách do dneška. Herní trh se utěšeně rozrůstal (jen do roku 1979 Atari prodalo na 400.000 konzoli VCS 2600) a zdálo se, že budoucnost je růžová.

Výlet do minulosti: Legenda jménem ATARI
i Zdroj: PCTuning.cz

Atari 2600 a obaly některých her

A byla. Společnost vydávala nové, lepší, verze staré VCS 2600 (5200 a 7800) s lepšími parametry. Od roku 1983 však začal velký pokles herního trhu, Warner hlásil nejhorší ztráty ve své historii a začínalo být jasné, že Atari znovu změní svého majitele. Stal se jím  Jack Tramiel, který koupil Atari  v roce 1984. Warner si však ponechala právo na používání značky a loga Atari (známá "Fuji") pro prodej svých arkádových herních systémů. To jsme ale trochu předběhli dobu, a proto se ještě na chvíli vrátíme dále do minulosti, konkrétně do roku 1979, kdy Atari vydalo své první domácí osmibitové počítače.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama