vylet-do-minulosti-legenda-jmenem-atari
Hry Článek Výlet do minulosti: Legenda jménem ATARI

Výlet do minulosti: Legenda jménem ATARI | Kapitola 3

Swap

Swap

2. 5. 2003 00:00 44

Seznam kapitol

1. Začátky... 2. První počítače ... 3. 1984: zlomový rok 4. 90. léta - začátek konce

Vzpomínáte si ještě na osmdesátá léta minulého století? Pokud jste již tenkrát měli co do činění s počítači, možná jste se setkali se strojem nesoucím jméno ATARI. Pojďme společně zavzpomínat na tuto dobu a podívat se do historie této legendární značky počítačů.

Reklama

Navažme nyní v našem vyprávění na konec první kapitolky. Jak již víme, koupil v červenci roku 1984 Atari Inc. Jack Tramiel (bývalý šéf Commodore), stal se výkonným předsedou a jeho syn, Sam, prezidentem společnosti. Nastala doba velkých změn. Jméno společnosti bylo změněno na Atari Corp. (Tramielova rodina vlastnila 51% akcií společnosti) a v rámci velké restrukturalizace se propustilo na 1.000 zaměstnanců. Tramielův cíl byl obnovit slávu Atari, coby počítačové společnosti. V listopadu oznámila společnost svůj úmysl vyrábět levné počítače, které by přímo konkurovaly IBM PC a Macintoshům od Apple. O to se pokusily nové modely 65XE a 130XE v roce 1985, v témže roce také odstartovala svou kariéru slavná řada ST.

Výlet do minulosti: Legenda jménem ATARI
i Zdroj: PCTuning.cz

Jack Tramiel

65XE, 800XE a 130XE

Počítače 65XE, 800XE a 130XE nahradily starší řadu XL. Můžeme říci, že se jednalo o poslední osmibitové počítače Atari (nepočítáme-li XE Game Machine, což byla upravená verze 65XE, z roku 1987, s několika vestavěnými hrami).

U nás byl svého času hodně rozšířen počítač 800XE.Ten byl evropskou verzí 65XE. Parametry obou strojů jsou tedy skoro stejné.

Technické specifikace těchto počítačů jsou v podstatě shodné s modelem 800XL. Liší se hlavně ve velikosti operační paměti (65XE a 800XE  měli 64 KB, 130XE 128 KB) a její lepší správou. Velkou změnu též prodělaly kryty počítačů, jejichž vzhled je podobný počítačům  řady ST. Tyto počítače se vyráběli až do roku 1991. Podporu svých osmibitových počítačů Atari ukončila až v roce 1992.

Výlet do minulosti: Legenda jménem ATARI
i Zdroj: PCTuning.cz

130XE (nahoře), 800XE (vlevo dole), 65XE (vpravo dole) Vzhledově se tyto počítače prakticky nelišily

Typická osmibitová hra

Odbočme teď na chvilku od suchého přehledu hardwaru a podívejme se na to, co dělalo všechny tyto počítače tím, čím byly - slavné počítačové hry. Připomeňme si alespoň jednu nezapomenutelnou klasiku...

River Raid

Tak tohle byla má vůbec nejoblíbenější hra na Atari. River Raid mohou hrát dva hráči (střídají se). Námět je veskrze jednoduchý. Řídíte malé letadélko letící na řekou, ze které nesmí vyletět (zavadit o břeh - asi dost kopíruje terén, co já vím :). Při tom sestřelujete jiná letadélka, balóny, tanky a lodě. Velký pozor si ale musíte dávat na rychle ubývající palivo (spotřebou mi letoun připomíná jeden nejmenovaný automobil rumunské provenience osmdesátých let).

Výlet do minulosti: Legenda jménem ATARI
i Zdroj: PCTuning.cz

River Raid: vlevo obrázek z verze pro VCS 2600, vpravo obrázek z verze pro Atari 800

Hra vznikla nejdříve na VCS 2600 ve firmě Activision (tu založilo několik bývalých zaměstnanců Atari), pak se ale rychle rozšířila snad na všechny známé platformy. Takovou zajímavostí je, že tuto hru naprogramovala žena (jmenuje se Carol Shaw, v současné době je v důchodu a žije v Kalifornii).

Řada Atari ST

V  roce 1985 představila Atari na výstavě CES`85 (Consumer Electronics Show) v Las Vegas novou řadu 16 bitových počítačů, Atari ST. Svůj Stánek pojala společnost vskutku velkolepě. Expozice se jmenovala Atari Country, mottem se stal slogan Power withnout the price, což podporovaly okolní billboardy s narážkami na vysoké ceny konkurence (IBM a Apple).

Výlet do minulosti: Legenda jménem ATARI
i Zdroj: PCTuning.cz

Slavnostní otevření stánku Atari na CES`85 (ve výřezu je vpravo Jack Tramiel)

Výlet do minulosti: Legenda jménem ATARI
i Zdroj: PCTuning.cz

Atari neútočilo na svou konkurenci jen výkonem, ale i cenou.

Řada ST představovala oproti předchozím (8 bitovým) počítačům Atari velký skok vpřed. Za pouhých 599 dolarů jste mohli mít počítač, který směle konkuroval i čtyřikrát dražším modelům od Apple a IBM. Zatímco se uživatelé IBM PC trápili s příkazovou řádkou, nabízelo STčko plně grafické uživatelské rozhraní GEM.

Podívejme se teď na nejznámější modely řady ST trochu podrobněji...

Atari 520ST, 1040ST a Mega

Na výstavě CES`85 byl sice představen model 130ST, na trh se ale nedostal. Místo něj se rozšířil model 520ST, který se od stotřicítky lišil pouze velikostí paměti (130ST měl jen 128 KB RAM, 520ST měl již 512 KB) a absencí TV výstupu. Na podzim se potom začal prodávat model 520ST+, vybavený neuvěřitelným 1 MB RAM.

Výlet do minulosti: Legenda jménem ATARI
i Zdroj: PCTuning.cz

Atari 520ST

... a jeho specifikace

Procesor:

Motorola MC68000 (8 MHz)

RAM:

512 KB (520ST), 1024 KB (520ST+)

ROM:

192 KB (s OS TOS a rozhraním GEM)

Zvuk:

YM2149, mono, 3 kanály

Grafické režimy:

640x400x2 (jen s monochromatickým monitorem),320x200x16 (z palety 512 barev), 640x200x4 (z palety 512 barev)

Textové režimy:

nejsou

Porty:

2 porty na ovladače

 

1 slot na kartridž (až 128 KB ROM)

Floppy, Hard disk

Myš, 

Midi In, Midi Out

Paralelní, Sériový (RS232)

 

RGB (monitor)

Vestavěný software:

Atari TOS

 

GEM

K ukládání dat se používaly 3,5 palcové diskety, na které se vešlo 360 KB (SS) nebo 720 KB (DS). K počítači se daly připojit maximálně dvě disketové mechaniky, dal se též připojit externí harddisk (s přenosovou rychlostí až 10 Mbps). K dispozici široký sortiment hardwaru, od modemů, až po laserové tiskárny.

Vysoká poptávka (zejména v Evropě) přiměla Atari k vydávání novějších modelů. O dva roky později (opět na výstavě CES) byl představen model 1040ST, který již měl vestavěnou 3,5" disketovou mechanikou a TV výstup. Paměť byla rozšířitelná z 1 na 4 MB.  Velmi populární byly také pozdější modely Mega 1 až 4 (1987). Posledními zástupci 16 bitových počítačů Atari byla potom řada STE, která přišla na trh v roce 1990.

Výlet do minulosti: Legenda jménem ATARI
i Zdroj: PCTuning.cz

Atari 1040ST

Výlet do minulosti: Legenda jménem ATARI
i Zdroj: PCTuning.cz

Mega ST již mělo oddělenou klávesnici

STčka měla velmi široké možnosti využití. Samozřejmě se na nich hrály hry, používaly se ale i v oblasti DTP, zpracování textů, tabulek, databází, účetnictví, ale například i hudbě (měl vestavěné MIDI rozhraní).

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama